Rusia a amenințat chiar recent că va desfășura arme nucleare în Marea Baltică, în cazul în care Suedia și Finlanda intră în NATO, arată o analiză publicată de Daily Beast.
Putin a declanșat invazia Ucrainei pe 24 februarie și mulți se așteptau ca armata rusă să învingă rapid rezistența ucraineană. Dar, pe 13 martie, Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale a Rusiei, a recunoscut public că „nu totul merge atât de repede pe cât ne-am dori”.
După mai multe săptămâni, Rusia a suferit eșecuri semnificative, inclusiv imposibilitatea de a captura Kievul, punând Kremlinul într-o postură și mai dificilă.
„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a conducerii ruse, având în vedere eșecurile militare cu care s-au confruntat până acum, nimeni nu poate ignora amenințarea reprezentată de folosoirea armelor nucleare tactice”, a declarat recent șeful CIA, William Burns.
Avertismentul lui Burns nu reprezintă o preocupare nouă a oficialilor americani. În 2018, un document al Departamentului de Apărare, care analiza rolul armelor nucleare și al securității, sublinia că Rusia ar putea folosi arma nucleară, în cazul escaladării unui conflict.
Riscul de a declanșa un război complet
Dacă Putin va folosi un dispozitiv nuclear, chiar și o armă tactică mică, o va face cu riscul de a declanșa un război complet. Într-un interviu pentru BBC, președintele polonez Andrzej Duda a spus că orice încercare a Rusiei de a folosi o armă de distrugere în masă ar putea duce la o reacție pe măsură din partea NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat și el Rusia cu privire la utilizarea armelor nucleare.
„NATO este aici pentru a proteja și a apăra toți aliații și transmitem Rusiei un mesaj foarte clar: acela că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, afirma șeful NATO luna trecută. „Orice utilizare a armelor nucleare va schimba fundamental natura conflictului, iar Rusia trebuie să înțeleagă că nu ar trebui să ducă niciodată un război nuclear și că nu va putea câștiga niciodată un război nuclear”, avertiza Stoltenberg.
Ar putea folosi rachete balistice Iskander-M
În ciuda tuturor avertismentelor, Putin ar putea acum să se simtă tot mai presat pentru a recurge la astfel de tactici, pe măsură ce invazia din Ucraina se prelungește. Un ofițer superior din cadrul forțelor aeriene americane a declarat pentru Newsweek că serviciile de informații sunt tot mai îngrijorate că Rusia ar putea folosi rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, Iskander-M.
„Folosirea armelor nucleare este de neconceput, dar rușii sunt tot mai disperați, iar sistemul nuclear tactic a devenit o armă”, a spus ofițerul. „Acesta este adesea un factor decisiv în mintea unui decident”, consideră el.
Patru situații în care Rusia se crede îndreptățită să recurgă la arsenalul nuclear
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru CNN că ar putea exista unele situații în care Rusia este îndreptățită să recurgă la arme nucleare. „Ei bine, avem un concept de securitate internă și acesta este public”, a spus Peskov.
„Puteți citi acolo toate motivele pentru care armele nucleare ar putea fi folosite. Deci, dacă va fi o amenințare existențială, o amenințare pentru țara noastră, atunci armele nucleare pot fi folosite”.
Fostul președinte și ex-premier rus, Dmitri Medvedev, a indicat pentru The Guardian patru situații în care Rusia ar avea dreptul să recurgă la arsenalul său nuclear. ”Prima este situația în care Rusia este lovită de o rachetă nucleară.
A doua ar fi orice utilizare a altor arme nucleare împotriva Rusiei sau a aliaților săi”, a spus Medvedev. „O a treia situație este cea a unui atac asupra unei infrastructuri critice, care va paraliza forțele noastre de descurajare nucleară. Iar a patra situație este ”cea în care se comite un act de agresiune împotriva Rusiei și a aliaților săi, care pune în pericol existența țării în sine”.
SUA se pregătesc pentru orice scenariu
Din câte se pare, Statele Unite au început deja să se pregătească pentru scenariul în care Rusia va folosi arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă în Ucraina. New York Times a raportat în martie că administrația Biden a reunit o echipă de oficiali din cadrul securității naționale pentru a stabili o reacție, în cazul în care Putin va recurge în Ucraina la arme chimice, biologice sau nucleare.
Deocamdată, puțini cred că aceste arme ar putea fi folosite. Bloomberg a informat zilele trecute că oligarhul rus Roman Abramovici, aliatul lui Putin, încearcă să reia negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Discuțiile dintre cele două țări au stagnat în ultimele săptămâni după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a vizat civili ucraineni, iar trupele ruse au comis ”un genocid”.
Zelenski a mai declarat că Putin ar putea recurge fie la arme nucleare, fie la cele chimice pentru că în ochii săi viețile oamenilor din Ucraina nu au nicio valoare.
”Nu trebuie să ne temem, dar trebuie să fim pregătiți. Aceasta nu este doar problema Ucrainei, ci a întregii lumi”, a afirmat Zelenski.