Putin s-a scufundat de Bobotează

Președintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, a continuat tradiția și s-a scufundat vineri într-un bazin cu apă rece, marcând celebrarea Botezului lui Iisus Hristos, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ceremonia face parte din tradiția ortodoxă de rit vechi și este sărbătorită de rușii ortodocși pe 19 ianuarie. Putin, în mod obișnuit, nu ratează această ceremonie, cu o excepție notabilă în 2022, când nu s-a scufundat în apă înghețată din motive epidemiologice.

În timpul Bobotezei din 2021, desfășurată în plină pandemie de coronavirus, Kremlinul a publicat un videoclip în care liderul rus:

  • s-a scufundat de trei ori într-un bazin în formă de cruce
  • făcând semnul crucii înainte de fiecare imersiune, conform tradiției ortodoxe.
vladimir putin
SURSA FOTO: CNN

Ceremoniile au avut loc în întreaga Rusie

Ceremoniile de scufundare de Bobotează au avut loc în întreaga Rusie, cu excepția orașului Belgorod, aflat la granița cu Ucraina, care a fost ținta unor atacuri constante din partea forțelor ucrainene.

Clericii ortodocși au binecuvântat mii de bazine, iazuri, râuri și chiar copci în mare cu cruciulițe de argint în primele ore ale dimineții, facilitând astfel îndeplinirea obiceiului sacru al credincioșilor.

Aceștia coboară pe o scară de lemn în locuri special amenajate, scufundându-se de trei ori în apă, semnându-și crucile și cerând iertare pentru păcatele lor.

În afară de credincioși, la scufundări participă și iubitorii de senzații tari,  entuziaștii înotului de iarnă în aer liber care cred că această activitate extremă:

  • îmbunătățește sănătatea
  • previne diverse afecțiuni

Rușii fac tradiționalele scufundări de Bobotează

Joi, rușii au sărbătorit Ajunul Bobotezei. Sărbătoarea religioasă comemorează botezul lui Iisus Hristos.

Ritualul în sine repetă parțial ceremonia botezului, o inițiere în religia creștină. Potrivit unei credințe populare, deoarece este efectuată de persoane deja botezate, înmuierile de Bobotează spală păcatele celor care s-au pocăit.

În mod normal, această perioadă a anului în Rusia este deosebit de friguroasă. Este perioada în care se înregistrează cele mai scăzute temperaturi din an. Din acest motiv, aceste înmuieri sunt considerate un fel de test pentru tăria credinței.

Biserica Ortodoxă încearcă să organizeze scufundările într-o manieră ordonată pentru a evita accidentele, cum ar fi degerăturile sau chiar înecul.