Vladimir Putin a fost criticat aspru de amiralul Sir Tony Radakin. În declarați sa, acesta a sugerat că, în ciuda unor afirmații anterioare care îl considerau pe liderul de la Kremlin un „mare maestru al strategiei”, tactica acestuia s-a dovedit a fi falimentară.

Radakin a subliniat că manevrele principale ale lui Vladimir Putin au eșuat sau s-au întors împotriva sa. Amiralul a ținut să evidențieze, în acest sens, slăbiciunile armatei ruse: extenuarea acesteia și deteriorarea flotei sale din Marea Neagră.

Cea mai gravă eroare a lui Vladimir Putin

Amiralul Radakin a subliniat că cea mai gravă eroare a liderului rus a fost îndreptarea economiei Rusiei către un posibil colaps similar cu cel suferit în perioada sovietică. El a accentuat că, în afara primei greșeli catastrofale pe care a făcut-o prin invadarea Ucrainei, Vladimir Putin pare să comită acum a doua eroare gravă.

Aceste declarații au fost făcute de către amiralul Radakin în timpul prelegerii anuale a șefului Statului Major al Apărării de la Londra. Comentariile reflectă preocupările și interpretările sale în legătură cu direcția pe care o ia Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin.

„Dacă prima sa greșeală catastrofală a fost invadarea Ucrainei, acum face a doua gafă catastrofală”, a comentat amiralul Radakin.

Rusia, drapel
SURSA FOTO: Dreamstime

Banii mulți pentru armată, în detrimentul economiei

Șeful armatei britanice a subliniat că economia rusă a suferit modificări semnificative. El a explicat că aproape 40% din totalul cheltuielilor publice ale Rusiei sunt direcționate către sectorul militar. Acestea depășesc suma alocată în total pentru domeniile sănătății și educației.

„Ultima dată când am văzut aceste niveluri a fost la sfârșitul Războiului Rece și prăbușirea Uniunii Sovietice. Acest lucru este dezastruos pentru Rusia și oamenii săi”, a comentat amiralul.

Amiralul Radakin a admis că noua contraofensivă a Ucrainei a reușit să elibereze teritoriu. Cu toate acestea, rezultatele nu au fost la fel de extinse precum erau speranțele inițiale. În plus, apărarea rusă a fost mai robustă decât se anticipa.

Amiralul britanic consideră că războiul nu a ajuns la un impas

El a subliniat că Ucraina se confruntă cu o „armată de cetățeni”. Acesta este compusă în principal din bărbați în vârstă de 30-40 de ani, care au familii și responsabilități acasă. În opinia sa, Ucraina acționează cu precauție în ceea ce privește viețile acestor oameni. „Noi am proceda la fel”, a susținut acesta. În opinia sa, aceasta reflectă diferențele fundamentale în abordarea liderilor ruși și ucraineni.

Șeful forțelor armate britanice a împărtășit opinia președintelui Zelenski că conflictul nu a ajuns într-un impas.

„Nu am ajuns la un impas: Teritoriul nu este singura măsură a modului în care progresează acest război. Discuțiile despre impas sau despre avantajele pe care le are Rusia dacă se mulțumește cu un război lung sunt prea superficiale”, a continuat acesta.

Vladimir Putin a încercat să destabilizeze livrările globale de alimente

El a menționat că încercarea Rusiei de a folosi exporturile de energie ca instrumente de influență s-a întors împotriva sa atunci când Europa a redus dependența de gazul rusesc. El a explicat că Vladimir Putin a încercat să destabilizeze livrările globale de alimente. În ciuda acestui fapt, comunitatea internațională a răspuns prin Inițiativa pentru Cereale din Marea Neagră.

„A încercat să constrângă Occidentul cu amenințări nucleare nesăbuite. Dar a stârnit o condamnare globală, inclusiv din partea Chinei, Indiei și Arabiei Saudite. Iar acum este căutat de Curtea Penală Internațională. A suferit șocul și umilința unei tentative de lovitură de stat. Crimeea nu mai este în siguranță. Flota Mării Negre s-a împrăștiat”, a subliniat amiralul.