Sancțiunile aplicate Rusiei l-au deteminat pe Vladimir Putin să reacționeze de urgență. Liderul de la Kremlin i-a convocat, într-o ședință fulger, pe cei de la Guvern și pe președintele Băncii Rusiei. Aceștia vor analiza consecințele economice care decurg ca urmare a măsurilor aplicate de Occident.
Este alertă maximă la Moscova. Sancțiunile economice l-au determinat pe Vladimir Putin să convoace o întâlnire de urgență cu Guvernul și președintele Băncii Rusiei. Reuniunea vine, așa cum a admis și purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov, după ce „realitatea economică s-a schimbat semnificativ”.
Peskov a arătat că Vladimir Putin va discuta luni la amiază despre consecințele sancțiunilor asupra economiei cu membrii guvernului și cu președintele Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, relatează Interfax.
„Președintele continuă să lucreze la Kremlin, astăzi se va ocupa de chestiuni economice. Realitatea economică, să zicem, s-a schimbat semnificativ, așa că astăzi Mișustin, Belousov, Siluanov, Nabiullina, Gref, și eventual alți reprezentanți ai administrației prezidențiale o să vorbească despre afaceri economice”, a spus Peskov.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Nu cred că va fi totul deschis
Purtătorul de cuvânt al lui Putin a fost întrebat dacă Nabiullina îi va raporta lui Putin despre riscurile asociate sancțiunilor împotriva Băncii Centrale .
„Președintele a fost deja informat de mai multe ori despre riscuri. Au fost multe întâlniri, inclusiv cu participarea sa. Întâlnirea înseamnă rapoarte ale tuturor participanților săi”, a răspuns el. „Nu cred că va fi totul deschis”, a mai spus acesta.
Rubla rusească este în picaj, după ce sancţiunile Occidentului împotriva Moscovei au intrat oficial în vigoare. Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe au intervenit de urgenţă în piaţă. Luni, 28 februarie, Banca Centrală a Rusiei a decis luni să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%.
Decizia-şoc a fost luată în încercarea de a contracara riscurile deprecierii rublei şi inflaţiei ridicate, notează agenţia Reuters. Un astfel de nivel ridicat al dobânzii de bază, de peste 17%, a mai fost înregistrat în Rusia doar acum opt ani, în 2014, ca urmare a sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse după momentul anexării Peninsulei Crimeea.
Tot în acest context, autorităţile ruse le-au transmis companiilor exportatoare să fie gata să vândă valută, după ce luni dimineaţa rubla a atins un nou minim istoric.
Putin este indiferent la deciziile de a impune sancțiuni personale împotriva sa
Anterior, Dmitri Peskov a arătat că Vladimir Putin este indiferent la deciziile de a impune sancțiuni personale împotriva sa.
„Este mai degrabă indiferent. Sancțiunile conțin prevederi destul de absurde despre unele bunuri și așa mai departe, dar toată lumea știe că nu există bunuri, cu excepția celor care se declară în fiecare an”, a spus el la un briefing, informează Interfax.
„Dar dacă o luăm din punct de vedere al problemelor, atunci, bineînțeles, însuși faptul de a impune sancțiuni împotriva șefului statului nu este mai puțin absurd, foarte miop”, a spus Peskov.