Vladimir Putin, înlocuit?! Anunțul care zguduie toată Rusia: Conducerea țării nu poate fi schimbată decât prin forță

vladimir putin

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Grupul paramilitar Wagner, implicat într-o scurtă revoltă împotriva președintelui rus Vladimir Putin, arată că este posibilă o schimbare a conducerii Rusiei, susține ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský. Acesta crede că Rusia va continua să amenințe securitatea europeană și a țării sale, ceea ce ar trebui să se reflecte în materialele strategice ale UE.

Serviciile americane de spionaj au obținut informații la jumătatea lunii iunie care indicau că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia o acțiune armată împotriva Ministerului rus al Apărării, la adresa căruia lansase de mult timp acuzații grave, și au informat de urgență Casa Albă și alte agenții guvernamentale, potrivit The Washington Post. Lipavský a convocat sâmbătă o reuniune de criză ca răspuns la situația haotică din Rusia și a declarat: „Putem concluziona, probabil, că lupta pentru succesiunea lui Putin se apropie sau chiar a început”, a spus Lipavský.

Conducerea țării nu poate fi schimbată decât prin forță

„În Rusia nu există democrație. Conducerea țării nu poate fi schimbată decât prin forță; nu ne putem aștepta la pace”, a declarat el, avertizând că mediul de securitate se poate deteriora oricând. Potrivit șefului diplomației de la Praga, Rusia va continua să amenințe securitatea europeană și a țării sale, ceea ce ar trebui să se reflecte în materialele strategice ale UE și ale Cehiei.

Regimul de la Moscova, un uriaș cu picioare de lut

Alți politicieni cehi au o viziune similară asupra evenimentelor din Rusia. Potrivit ministrului de Interne Vít Rakušan, regimul de la Moscova este un „uriaș cu picioare de lut”, iar diverse grupuri se luptă pentru putere în jurul lui Putin. „În jurul lui Putin se formează tot felul de grupuri, care luptă pentru putere. Este o bătălie între clanuri, cu atât mai feroce când liderul este mai slab”, a adăugat Lipavský.

Kremlinul a anunțat că acuzaţiile penale împotriva lui Evgheni Prigojin vor fi retrase şi niciunul dintre luptătorii Grupului Wagner nu va fi urmărit penal, ca parte a acordului de a pune capăt revoltei armate.

Ilia Ponomarev, fost deputat al Dumei ruse care din 2016 trăiește în Ucraina și este unul dintre fondatorii Legiunii pentru Libertatea Rusiei susține că ”Prigojin și Putin au avut de la început un acord cu privire la ceea ce urma să se întâmple, o înțelegere despre care nimeni altcineva nu era la curent”. El a menționat că șeful grupării Wagner „este un om de încredere al lui Putin. Se cunosc de multă vreme și împrejurările în care s-au întâlnit au creat între ei o relație de încredere”.

Scopul real al lui Putin

Fostul deputat a expus motivele care, în opinia sa, i-au determinat pe Putin și Prigojin să acționeze în acest fel. Pe de o parte, scopul președintelui rus a fost „să sperie atât elitele ruse, cât și cele internaționale. Avea nevoie să transmită un mesaj din care să reiasă că el nu este cea mai proastă alternativă” și că există „un căpcăun, pe nume Prigojin, pe care nimeni din comunitatea internaţională nu şi-aș dori să-l vadă ţinând mâna pe un buton nuclear”. Potrivit lui Ponomarev, Putin a vrut să demonstreze că posibilitatea înlocuirii lui este „reală” și că înlocuitorul său va fi mai rău decât el. Fostul deputat al Dumei subliniază că, în orice caz, evenimentele de sâmbătă vor avea consecințe pozitive asupra Kievului.

„Cu siguranţă, deoarece moralul trupelor ruse nu este prea ridicat și după toate aceste evenimente va fi și mai scăzut. În acelaşi timp vor fi probleme în lanțul lor de comandă. Lucruri cu siguranță pozitive, pentru noi”, declară el. „Rușii îl consideră un învingător și consensul lui va crește mult după tot ce s-a întâmplat, însă în termeni reali este evident că au ieşit la suprafaţă toate slăbiciunile lui. A sosit timpul ca Moscova să fie eliberată, și când Legiunea noastră pentru Libertatea Rusiei va crește şi va ajunge la nivelul necesar, cu siguranță că vom transforma planul neterminat al lui Prigojin în realitate”, avertizează Ponomarev.