Clanurile își dau seama că trebuie să lucreze la diferitele scenarii
El susține că problema celor din anturajul lui Putin este că ”toți sunt divizați, luptându-se constant unul împotriva celuilalt pentru a avea acces la el, pentru a-i influența deciziile și mai ales pentru putere”. Clanurile își dau seama că trebuie să lucreze la diferitele scenarii de după moartea lui Putin. ”Cea mai mare bătălie se dă între Viktor Zolotov, membru al Consiliului de Securitate și director al Gărzii Naționale (Rosgvardia), care este foarte apropiat de Putin sau mai degrabă a fost foarte aproape de Putin, și Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB)”, susține Roman Anin într-un interviu acordat rferl.org.
”Zolotov, care a petrecut mult timp în apropierea lui Putin, îl urăște pe Bortnikov, iar Bortnikov îl urăște pe Zolotov. Așa că este foarte dificil să cadă de acord cu privire la un posibil succesor”, susține Anin. În opinia sa, șansele ca unul dintre ei, sau o coaliție a lor să să înceapă să acționeze chiar înainte de moartea lui Putin sau înainte ca acesta să-și piardă puterea sunt foarte mari.
Cel care pierde bătălia va pierde totul – putere, bunuri…
Clanurile” din jurul lui Putin vor puterea pentru a-și salva viețile, bunurile și viața rudelor lor”, adaugă el. ”Înțeleg și ei că după ce Rusia va pierde războiul – pentru că nimeni dintre ei nu mai crede în victorie – acesta va fi punctul de plecare al acestei bătălii pentru tron. Iar cel care pierde bătălia va pierde totul – putere, bunuri…”, afirmă jurnalistul.
Au început deja să spună că-și trădează țara
Anin susține că marea problemă a lui Putin este că ”e un politician căruia îi este frică să ia decizii și care preferă să stea și să nu facă nimic, așteptând până când problema se rezolvă cumva de la sine”. De fapt, subliniază jurnalistul, Putin nici nu are prea multe opțiuni. ”Dacă citiți declarațiile publice ale lui Prigojin, ale multor lideri de opinie, așa-zișii patrioți, ei au început deja să-l critice. Au început deja să spună că-și trădează țara. Acestea sunt acuzații foarte grave și fie Putin acționează, declanșând represiuni împotriva foștilor săi aliați, fie va fi prea târziu. Cred că, pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidențiale, va trebui să acționeze mai mult și vom asista la represiuni împotriva foștilor săi aliați”, susține jurnalistul rus.
Ce speră Putin
”Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner este dependent de Putin pentru că ei nu pot lupta fără muniție, fără arme. Așadar, cred că Putin speră mai mult chiar decât președintele Zelenski că Prigojin va muri acolo. Aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru problema lui”, susține Anin, comentând faptul că Prigojin, care își arogă o parte a victoriilor din Ucraina, urmărește puterea politică.
Unii sugerează chiar că râvnește la funcția de președinte. „Prigojin este un personaj demn de dispreț”, a declarat pentru Euronews profesorul Mark Galeotti, analist al politicii ruse. „Este un om care s-a ridicat făcând tot ceea ce doresc Putin și Kremlinul, și, evident, făcându-și foarte bine treaba în acest proces”, adaugă el. Chiar înainte de a-și trimite armata de mercenari în unele dintre cele mai grele bătălii de pe frontul Ucrainei, Prigojin a recunoscut că deține „o fermă de troli” care s-au amestecat în alegerile din SUA și că și-a folosit mercenarii pentru tot felul de afaceri dubioase pe continentul african.