Invazia lui Putin în Ucraina nu numai că a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la stabilitatea mentală a președintelui rus, dar escaladarea violenței și sancțiunile economice severe impuse Rusiei din întreaga lume nu sunt, în mod natural, prea bine primite de o serie de elite rusești din cercul lui Putin, dar și din afara acestuia. Câțiva oligarhi au denunțat chiar invazia, cerându-i lui Putin să o oprească, scrie Daily Express.
Acest lucru, presărat cu amenințările iminente ale lui Putin privind un posibil război nuclear, stârnește rezistență față de președinte. În ciuda pericolului, sute de mii de cetățeni ruși au ieșit în stradă pentru a lua parte la demonstrații împotriva războiului. Mai bine de 14.200 de persoane au fost arestate pentru participarea la proteste, potrivit grupului de monitorizare independent OVD-Info.
Elita din Rusia a început să comenteze
În plus, o serie de oligarhi ruși, cei mai bogați și mai puternici din Rusia, au început să se pronunțe, de asemenea, împotriva conflictului.
Este și cazul oligarhul Oleg Tinkov, fondatorul băncii rusești Tinkoff, care a declarat într-o postare pe Instagram: „Oameni nevinovați mor în Ucraina acum, în fiecare zi, acest lucru este de neconceput și inacceptabil.”
Un alt oligarh rus, Mihail Fridman, a denunțat invazia, spunând că este „profund atașat de popoarele ucrainean și rus și văd conflictul actual ca pe o tragedie pentru ambele țări. Războiul nu poate fi niciodată un răspuns. Această criză va costa vieți și va afecta două națiuni care au fost ca frații timp de sute de ani”.
În ciuda recentei legi pe care Putin a pus-o în aplicare, care îi permite să candideze la președinție pentru încă două mandate, poziția sa în funcție este cu siguranță amenințată.
Dar cine este cel mai probabil să îl înlocuiască în cazul în care președintele este înlăturat de la putere și care sunt cei mai probabili trei candidați pentru înlocuirea acestuia?
Mihail Mișușin, actualul prim-ministru al Rusiei
Acesta a preluat funcția chiar înainte de pandemia COVID-19, la scurt timp după ce Dmitri Medvedev, fostul președinte rus care a preluat apoi funcția de prim-ministru, a demisionat. În cazul în care Putin ar muri brusc sau ar fi incapabil să-și exercite funcția, teoretic, Mișuștin ar prelua conducerea.
Mișustin, fostul director al Serviciului Federal de Impozite din Rusia, ajunsese să-l cunoască bine pe Putin în timp ce juca alături de acesta în Liga de hochei a înalților oficiali și oameni de afaceri din Rusia, ceea ce a dus ulterior la numirea sa.
El a fost plasat convenabil pe această poziție pentru a face legătura între puternicele agenții de securitate din Rusia și birocrați, deoarece agenția fiscală este implicată atât în hârțogăraie, cât și în aplicarea reglementărilor.
Cu toate acestea, Mișustin a primit un volum mare de critici de-a lungul timpului în care a fost în funcție, atât din partea populației, cât și a membrilor ambițioși ai Kremlinului. De asemenea, se susține că acesta este doar un prim-ministru „tehnic” – și că Medvedev, care a fost numit vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei de către Putin, ar putea reveni la președinție înainte ca Mișușin să aibă o șansă.
Serghei Sobyanin, primarul Moscovei
Serghei Sobyanin este un alt potențial candidat. Primarul Moscovei, în vârstă de 63 de ani, este văzut ca unul dintre cei mai influenți oameni din țară, cu o carieră politică de peste trei decenii. Acesta și-a păstrat reputația de primar eficient și a supervizat un amplu program de reconstrucție pentru a transforma Moscova într-un oraș european modern.
Se pare că Sobyanin este popular atât în rândul populației, cât și în ceea ce-l privește pe Putin, deoarece se spune că și-a exercitat autoritatea în interesul lui Putin în timpul mandatului său de primar – deci ar putea fi un personaj important pe lista potențialilor înlocuitori ai liderului de la Kremlin.
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării
Serghei Șoigu este în mod incontestabil al doilea cel mai popular politician din Rusia, după Vladimir Putin. Ministrul apărării, în vârstă de 64 de ani, a fost catalogat drept cel mai mare lider militar al țării după generalul Gheorghi Jukov din al Doilea Război Mondial.
Șoigu a preluat funcția de ministru al apărării în 2012, în ciuda faptului că nu avea nicio experiență militară anterioară, supervizând revizuirea și modernizarea armatei ruse. De asemenea, Șoigu a jucat un rol esențial în organizarea invaziei Ucrainei, deși recent a fost surprins de camerele de luat vederi făcând o grimasă la ordinul lui Putin de a pune în stare de alertă maximă dispozitivul de descurajare nucleară al Rusiei.
În ciuda acestui fapt, ascensiunea sa la putere ar putea fi complicată din cauza implicării sale în invazia Ucrainei, care nu a fost populară în rândul populației din Rusia. Cu toate acestea, se spune despre el că este mai pragmatic decât Putin, astfel încât ar putea fi o opțiune favorabilă pentru a prelua președinția.