Vladimir Putin nu va mai fi președinte? Cine îl poate înlocui pe șeful de la Kremlin? Jurnalistul Andrei Pertsev dezvăluie cine sunt favoriții mai tineri, dar și „veteranii”, care își așteaptă rândul.
Vladimir Putin. Cine sunt favoriții șefului de la Kremlin
Jurnalistul Andrei Pertsev a făcut o analiză complexă despre cercul de apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin. Potrivit lui, aceștia profită de accesul de care beneficiază față de Putin, pentru a se promova masiv și pentru a avansa. Astfel, tinerii favoriți se diferențiază de veterani. Potrivit jurnalistului, ei ajută la consolidarea sistemului construit de Putin.
Se pare că, pentru liderul rus, eforturile lor sunt importante, umbrindu-le uneori pe cele ale generației anterioare. Dintre veterani, majoritatea au fost colegi cu Putin la Sankt Petersburg, în anii 90. Analiza lui Andrei Pertsev a fost publicată de „Carnegie Endowment for International Peace”. Vă prezentăm câteva idei principale exprimate de acesta.
Pertsev vorbește despre duo-ul format de Alexei Miller și Igor Sechin. Cei doi au fost desemnați la conducerea celor mai mari companii energetice de stat din Rusia: Gazprom și Rosneft. Această uriașă favoare demonstrează strânsele legături cu Vladimir Putin.
Frații Kovalchuk, frații Rotenberg și comerciantul de petrol Ghenadi Timchenko, sunt alți favoriți ai președintelui rus. Toți au reușit să se îmbogățească de pe urma apropierii de Putin. La fel și Nikolai Patrushev, vechi coleg KGB al lui Putin. Acesta i-a călcat pe urme ca șef al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei în anul 1999.
„Acești prieteni vechi nu au fost niciodată «avansați» din cauza profesionalismului lor și nu creează valoare, ci o păzesc. În schimb, noii favoriți trebuie să-și câștige locul la masă. Din ce în ce mai mult, ei devin motorul regimului. În cele din urmă vor cere o recompensă, dar sistemul implementat de Putin nu o va putea oferi. (…) Regimurile autocratice generează nepotism și, în cazul lui Putin, acest lucru a fost adevărat de la bun început. (…)
Lista favoriților lui Putin la Sankt Petersburg este lungă. Dar ideea a fost întotdeauna simplă: dați putere și resurse celor în care aveți încredere. Experiența și expertiza erau de o importanță secundară. Sechin, de exemplu, nu știa aproape nimic despre producția de petrol înainte de numire”, notează Andrei Pertsev.
Potrivit lui, „cele mai profitabile roluri erau aproape întotdeauna rezervate favoriților președintelui”. Jurnalistul susține că pe profesioniști, Putin i-a păstrat în funcții de tehnocrați și le-a oferit prea puține recompense.
Președintele rus ar încuraja adevărați „gardieni ai resurselor”
Andrei Pertsev povestește că unul dintre acești favoriți a fost Serghei Sobianin. Acesta „și-a făcut un nume ca guvernator al regiunii Tyumen. De când a devenit primar al Moscovei în 2010, Sobianin a căutat să transforme capitala într-o metropolă în stil asiatic: modernă, dar lipsită de societatea civilă și comunitatea locală”.
„ Și a înțeles de mult cum să-i atragă atenția lui Putin: de exemplu, știind că președintele este interesat de transport, Sobianin îi arată drumuri noi, trenuri electrice și taxiuri pe apă”, spune Andrei Pertsev.
Deși lista favoriților lui Putin e lungă, ea se schimbă des.
„Cele mai profitabile roluri erau aproape întotdeauna rezervate favoriților președintelui. La mijlocul anilor 2010, prietenilor lui Putin din Sankt Petersburg li s-au alăturat în cercul interior chiar membrii «curții» sale. Gărzile de corp au fost puse să lucreze ca adjuncți de miniștri sau guvernatori. Anton Vaino, care a lucrat în esență ca valet personal al lui Putin, a fost numit șef de cabinet al Kremlinului.
Toți acești favoriți sunt cel mai bine caracterizați ca «gardieni»: ei controlează anumite resurse sau anumite sectoare pentru președinte. Iar ascensiunea lor a coincis în mare măsură cu o perioadă de prosperitate economică în Rusia, determinată de creșterea prețurilor globale la mărfuri.
Cu toate acestea, favoriții lui Putin se schimbă. Prietenii săi din Sankt-Petersburg continuă să controleze resursele și să ocupe poziții cheie, dar un nou grup le prinde pe urme. (…)
Și a înțeles de mult cum să-i atragă atenția lui Putin: de exemplu, știind că președintele este interesat de transport, Sobyanin îi arată drumuri noi, trenuri electrice și taxiuri pe apă”, a precizat Andrei Pertsev, potrivit Gândul.
O preocupare tot mai mare pentru moștenirea pe care o lasă
Pe măsură ce trece timpul, Vladimir Putin manifestă o preocupare tot mai mare pentru moștenirea sa, dorindu-și ca obiectele, evenimentele și structurile create în timpul mandatului său să reziste în timp.
În același timp, oficialii ambițioși pot percepe această preocupare ca pe o oportunitate de avansare în carieră, știind că implicarea lor în proiectele prezidențiale poate aduce beneficii pe termen lung. Andrei Pertsev face diferența între două tipuri de favoriți, „gardieni” și „constructorii”.
„Ei au creat noi inițiative, sfidează sancțiunile și hrănesc iluzia că există o mulțime de cauze de sărbătoare în Rusia modernă. De fapt, ei tind să facă mai mult pentru sistem decât pentru ei.
Încep chiar să acumuleze resurse: strângerea de bani pentru propriile proiecte, înființarea de companii pentru animale de companie și lobby pentru numirea guvernatorilor regionali.
În continuare, poftele lor vor crește: până la urmă, ei sunt binefăcătorii regimului, nu beneficiarii acestuia. Rosneft, de exemplu, nu ar observa pierderea lui Sechin și, în mod clar, ar beneficia de un manager mai competent.
Dacă ajungem într-o situație în care Putin și prietenii săi din Sankt Petersburg nu sunt dispuși să îndeplinească cerințele noilor favoriți, am putea observa sabotaje, sau chiar nemulțumiri deschise.
Oficialii întreprinzători și competenți știu foarte bine că pot supraviețui fără Putin. Dacă regimul poate supraviețui fără ei, este o altă chestiune. Oricum, abilitățile lor de management de proiect i-au ajutat să intre în sanctuarul interior al președintelui – și le vor fi de folos într-o Rusie fără Putin”, încheie jurnalistul Andrei Pertsev.