Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este nemulțumiți de evoluția conflictului militar din Ucraina. Drept urmare, acesta urmează să se sfătuiască, din nou, cu aliatul său Aleksandr Lukașenko.
Putin şi Lukaşenko, întrunire secretă privind războiul din Ucraina
Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko se întâlnesc special, marţi după-amiază, pentru a discuta despre situaţia actuală de pe frondul de luptă din Ucraina şi despre sancţiunile economice impuse de Occident atât Rusiei, cât și Belarusului, informează ziarul britanic The Guardian.
Reamintim faptul că, recent, țările europene au înăsprit sancțiunile economice împotriva Kremlinului și a Belarusului, stat aliat cu armata rusă.
Parlamentul European solicită un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia
Într-o rezoluție adoptată joi (513 voturi PRO, 22 voturi CONTRA și 19 abțineri), eurodeputații au solicitat urgent sancțiuni suplimentare împotriva Kremlinului, inclusiv „un embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia”.
Sancțiunile respective ar trebui să fie însoțite de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a Uniunii Europene și de o strategie de limitare a sancțiunilor economice „în cazul în care Rusia ia măsuri în vederea restabilirii independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și își retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”, relatează MediaFax.
Implementarea deplină a sancțiunilor deja existente de către toate statele din blocul comunitar și de către aliații internaționali ai UE trebuie să fie o prioritate actuală, susțin eurodeputații.
În prezent, eurodeputații solicită urgent liderilor europeni să excludă Rusia din G20, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Interpol, Organizația Mondială a Comerțului, UNESCO și alte organizații multinaționale, „ceea ce ar constitui un semn important că comunitatea internațională nu va reveni la relațiile obișnuite cu statul agresor”.
UE va impune aceleași sancțiuni economice Belarusului
De asemenea, Parlamentul Europei solicită urgent:
– excluderea băncilor ruse din sistemul de plăți SWIFT;
– interzicerea intrării în apele teritoriale ale Uniunii Europene și a staționării în porturile sale a tuturor navelor conectate cu Rusia;
– interzicerea transportului rutier de mărfuri dinspre și către Rusia și Belarus;
– confiscarea tuturor activelor „care aparțin oficialilor ruși sau oligarhilor asociați regimului lui Putin, reprezentanților și interpușilor acestora, precum și ale celor din Belarus care au legătură cu regimul Lukașenko”;
– sancțiunile economice împotriva Belarusului trebuie să le reflecte pe cele introduse împotriva Rusiei pentru a elimina orice lacune care îi permit lui Vladimir Putin să utilizeze ajutorul militar și sprijinul economic oferite de Alexandru Lukașenko pentru a ocoli sancțiunile europene;
Parlamentul European vrea pedepsirea imediată a autorilor crimelor de război din Ucraina
În plus, eurodeputații susțin că autorii atrocităților militare „care constituie în mod incontestabil crime de război”, comise de trupele ruse în Ucraina, trebuie aspru pedepsiți și solicită înființarea unui tribunal special al ONU privind crimele de război din Ucraina.
Parlamentul European reiterează faptul că livrările de arme militare trebuie să continue pentru a permite Ucrainei să se apere eficient de agresiunile militare ruse.
De altfel, eurodeputații solicită urgent coridoare umanitare sigure pentru a evacua civilii ucraineni și pentru a consolida rețelele de ajutor umanitar ale Uniunii Europene în Ucraina.