Ruşii beneficiază de tot mai puţine drepturi şi libertăţi sub actualul regim. O nouă lege a fost promulgată de președintele rus Vladimir Putin, care impune restricții severe așa zișilor "agenți străini". Despre ce este vorba, mai exact?
Vladimir Putin a promulgat o nouă lege ce impune restricții severe așa zișilor „agenți străini”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat o nouă lege care impune restricții severe asupra participării la procesul electoral în Rusia, interzicând persoanelor etichetate ca „agenți străini” să candideze în alegeri sau să ocupe funcții de senator, potrivit agenției EFE.
Această nouă legislație accentuează preocupările legate de libertatea de exprimare și participarea democratică în Rusia.
Noua legislație, care a fost aprobată de ambele camere ale Parlamentului rus, impune ca orice candidat la funcții electorale să renunțe la statutul de „agent străin” înainte de a depune documentele necesare pentru înscrierea în alegeri.
Acest statut trebuie confirmat prin prezentarea unui document oficial din partea Ministerului de Justiție al Rusiei sau a unei hotărâri judecătorești care atestă excluderea din registrul „agenților străini”.
Legea promulgată de Vladimir Putin extinde interdicția și în privința participării în calitate de observatori electorali sau reprezentanți ai candidaților pentru cei care sunt considerați „agenți străini„.
Legea „agenților străini” a făcut de-a lungul timpului multe „victime”
De asemenea, jurnaliștii străini acreditați în Rusia și organizațiile sociale care participă la activități politice pot fi etichetați drept „agenți străini”, dacă se consideră că acționează „în slujba altei țări sau a organelor de stat”.
Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a menționat că, înainte de adoptarea acestei legi, în Rusia erau înregistrați zece deputați (regionali și municipali) cu statut de „agent străin”. Aceștia vor avea la dispoziție 180 de zile pentru a dovedi că nu beneficiază de finanțare străină și pentru a fi eliminați de pe liste, permițându-le să își continue activitatea politică.
Legea vine în contextul unui control tot mai strict exercitat de statul rus asupra spațiului său politic și civic, catalogând numeroase publicații și personalități, inclusiv fostul premier Mihail Kasianov, drept „agenți străini” – o etichetă considerată defăimătoare și reminiscentă a termenului „dușman al poporului” din era sovietică.
Kasianov, care a devenit critic al administrației Vladimir Putin și a părăsit Rusia, a fost inclus anul trecut în acest registru, denunțând acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina.