În cursul zilei de sâmbătă, 27 ianuarie, președintele rus Vladimir Putin a făcut un anunț istoric. Liderul de la Kremlin a surprins pe toată lumea, chiar dacă astfel de declarații au mai fost făcute și în trecut. Despre ce este vorba, de fapt?
Anunțul istoric al lui Vladimir Putin
Președintele rus, Vladimir Putin, și-a reiterat sâmbătă hotărârea de a „face totul” pentru a „eradica definitiv nazismul”, cu ocazia ceremoniilor de marcă a 80 de ani de la sfârșitul asediului Leningradului de către armata nazistă în al Doilea Război Mondial, transmite AFP.
Această declarație reprezintă o nouă etapă în mesajul clar adresat Ucrainei de către liderul rus.
„Vedem cum în zilele noastre rezultatul proceselor de la Nürnberg, în care nazismului i s-a dat o evaluare juridică categorică, este de fapt revizuit. În unele țări, nu numai că rescriu istoria și călăii sunt justificați. Revanșiștii și neonaziștii au adoptat ideologia și metodele hitleriștilor”, a declarat Putin.
Putin a făcut referire la acest obiectiv încă de la invazia Ucrainei, care a avut loc acum aproape doi ani. Atunci, în februarie 2022, când trupele ruse au pătruns pe teritoriul ucrainean, președintele Kremlinului a declarat intenția sa de a „demilitariza” și „denazifica” această fostă republică sovietică, pe care o consideră condusă de neonaziști.
„Regimul de la Kiev continuă să-i glorifice pe complicii lui (Adolf) Hitler (…) și să recurgă la teroare împotriva tuturor celor care nu-i plac”, a subliniat sâmbătă Vladimir Putin.
„Regimul de la Kiev îi preamărește pe colaboratori lui Hitler, SS-iștii, folosește teroarea împotriva tuturor celor neaveniți, continuă tirurile barbare ale orașelor și localităților pașnice, uciderea bătrînilor, femeilor, copiilor. Într-o serie de țări ale Europei rusofobia este promovată ca politică de stat”, a spus președintele Federației Ruse.
Deși Putin, în vârstă de 71 de ani, nu s-a născut în timpul asediului Leningradului de către naziști, familia sa a trecut prin momente groaznice. Fratele său mai mare a murit atunci.
La momentul respectiv, mama liderului rus aproape a murit de foame. În același timp, tatăl său a fost rănit în apropiere de Leningrad.
Asediul Leningradului, unul dintre cele mai lungi din istorie
Cărțile de istorie ne arată că asediul Leningradului a durat 872 de zile. Mai precis, a început în 1941 și s-a sfârșit în 1944. În această perioadă au decedat peste 800.000 de oameni.
Despre acest asediu, Vladimir Putin spune că a fost un act fără precedent de cruzime și cinism.
”Asediul Leningradului a fost fără precedent prin amploarea cruzimii şi cinismului său”, a denunţat sâmbătă Putin.
Împreună cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, Putin a inaugurat un memorial care include o statuie impunătoare a unei Mame Patrie cu Copiii săi.
Aceste ceremonii sunt parte a eforturilor de propagandă ale Kremlinului. Acestea subliniază rolul important al URSS în Marele Război Patriotic împotriva Germaniei naziste.
Pe platforma X, fostul Twitter, au apărut mai multe videoclipuri cu liderul de la Kremlin și cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko.