Vladimir Putin, luat la țintă de premierul estonian: Regulile din Rusia nu se aplică în Estonia

vladimir putin

SURSA FOTO: Dreamstime

Premierul estonian Kaja Kallas lansează acuzații la adresa liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, despre care spune că vrea să arate că Estonia nu este o țară și că ar face parte din imperiul rus.

Premierul Estoniei, reacție dură la adresa lui Vladimir Putin

Într-un interviu acordat postului francez LCI, premierul Estoniei, Kaja Kallas, a făcut acuzații dure la adresa președintelui rus Vladimir Putin, sugerând că arestarea sa ar fi un gest menit să submineze suveranitatea Estoniei și să evidențieze o atitudine disprețuitoare față de țara baltică.

Kallas, care a fost acuzată în mod inexplicabil de autoritățile ruse, se distanțează ferm de aceste acuzații, subliniind că legislația rusă nu se aplică în Estonia.

„Regulile care se aplică în Rusia nu sunt valabile în Estonia”, a declarat Kallas, sugerând că gestul Moscovei este o încercare de a o submina înaintea alegerilor europene.

Aceste acuzații vin în contextul emiterii de către Rusia a unor avize de căutare pe numele a trei lideri din țările baltice, inclusiv premierul Estoniei și secretarul de stat eston Taimar Peterkop. Cu toate acestea, Moscova nu a specificat infracțiunea penală, ci i-a acuzat pe cei trei de „acțiuni ostile împotriva memoriei istorice”.

Kaja Kallas spune că liderii occidentali nu trebuie să se teamă de Rusia

De asemenea, ea spune că liderii occidentali „nu ar trebui să se teamă” să se opună Rusiei și „nu ar trebui să se teamă de propria putere”, potrivit Sky News.

Kaja Kallas a declarat că totul ar trebui luat în considerare atunci când vine vorba de modul în care Occidentul sprijină efortul de război al Ucrainei.

„Rusia spune că acest sau acel pas este o escaladare, dar apărarea nu este o escaladare. Eu spun că ar trebui să avem toate opțiunile pe masă. Ce mai putem face pentru a ajuta Ucraina să câștige?”, a spus premierul estonian.

Șefa Executivului din Estonia făcut miercuri declarația, după ce președintele francez Emmanuel Macron a fost aspru criticat pentru că a sugerat că ar putea fi trimise trupe occidentale în Ucraina pentru a ajuta la respingerea amenințării Rusiei.

Marea Britanie, SUA și Germania s-au grăbit să spună că armatele lor nu se vor alătura forțelor armate ale președintelui Volodimir Zelenski în Ucraina.

Frica este modul în care acționează teroriștii

Întrebată dacă este îngrijorată, în lumina morții liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, că vorbele sale ar putea să o transforme pe ea însăși într-o țintă pentru regimul lui Vladimir Putin, Kaja Kallas, care a devenit prim-ministru în 2021, a spus că nu se va lăsa intimidată și a făcut apel la aliați să ignore provocările Moscovei.

„Rusia vrea să ne intimideze. Acesta este modul în care operează. Vor să mă sperie pe mine sau pe Estonia și să ne facă să ne abținem de la deciziile pe care altfel le-am lua pentru susținerea Ucrainei, a unității occidentale, a tot ceea ce îi deranjează foarte mult”, a mai spus ea.

În opina premierului estonian, nu frica este răspunsul corect și „nu ar trebui să ne abținem de la deciziile pe care altfel le-am lua, pentru că acesta este modul în care acționează teroriștii”, a mai declarat premierul estonian.