Din cauza unui război nejustificat din punctul de vedere al multor oameni și din cauza consecințelor economice care afectează populația moralul, pare să fie din ce în ce mai scăzut în Federația Rusă.
Dintr-un sondaj efectuat în mai multe zone ale țării de către administrația președintelui Vladimir Putin la începutul lunii noiembrie reiese că saturația față de acest război s-a prelungit incredibil de mult. După săptămâni de eșecuri militare și cereri interne de a pune capăt mobilizării, cresc presiunile asupra liderului de la Kremlin. Din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, Rusia a intrat în recesiune iar cetățenii resimt din plin acest lucru.
Potrivit site-ului rusesc Meduza și a unor surse apropiate de Kremlin, „grupurile de discuţii arată clar că ruşii nu se simt optimişti în legătură cu viitorul lor şi al ţării”. „Este indiferenţă şi apatie”, mai spune o sursă media. Cu toate acestea, site-ul Meudza afirmă că nu se așteaptă la revolte semnificative din partea poporului rus, argumentând că „Oamenii se obişnuiesc cu tot”.
Liza, o rusoaică din Moscova în vârstă de 34 de ani, şi-a exprimat la CNN oboseala.
„Starea de spirit la Moscova şi în ţară este acum extrem de întunecată, intimidată şi disperată”, declară aceasta.
„Oamenii nu au idee ce s-ar putea întâmpla mâine sau peste un an”, a completat ea.
Serghei Javoronkov, cercetător de politică economică, a vorbit, de asemenea, despre moralul scăzut al rușilor.
„Starea de spirit este din ce în ce mai critică din cauza costului economic şi nemulţumirii legate de faptul că situaţia nu s-a rezolvat, contrar aşteptărilor create de Kremlin”, a declarat acesta pentru CNN.
„Este un efect cunoscut: un război scurt victorios poate provoca entuziasm, dar dacă războiul durează la nesfârşit şi nu duce la rezultatul dorit, vine decepţia”, a adăugat acesta.
Vladimir Putin a început să se teamă
După o serie de eșecuri militare și cereri interne de a pune capăt mobilizării, presiunile asupra liderului de la Kremlin cresc.
Oleksi Arestovici, un consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean, a spus că există o amenințare foarte reală la adresa moștenirii lui Putin în Rusia, fiind prins într-o operațiune despre care mulți credeau că se va termina în câteva săptămâni.
„Lui Putin îi este foarte frică pentru că în Rusia nu există iertare pentru țarii care pierd războaiele”, a spus acesta pentru „The Times”.
„Acum luptă pentru viața lui. Dacă pierde războiul, cel puțin în mintea rușilor, înseamnă sfârșit. Sfârșitul lui ca personaj politic. Și, eventual, în sens fizic. Acest lucru i-a forțat chiar și pe oameni care îi sunt foarte loiali să se îndoiască că pot câștiga acest război.”, a mai declarat Arestovici.
Președintele ucrainean Volodmir Zelenski spune de asemenea că Putin a început să se teamă de consecințele acțiunilor sale.
„Această persoană nu are altă teamă decât frica pentru viața sa”, a spus acesta, adăugând că „Viața lui depinde dacă este sau nu amenințat de populația sa. Nimic altceva nu-l amenință.”
Rusia de confruntă cu probleme interne
Țara se confruntă, de asemenea, cu probleme interne, în timp ce oficialii ruși fac eforturi pentru încetarea mobilizării. Din cauza presiunii pentru mai mulți soldați, tinerii apți de muncă au plecat în țările vecine, iar acest lucru „afectează starea psihologică a societății”, spune Emilia Salbunoa, membră a Adunării Legislative din Karelia.
Într-o scrisoare publicată săptămâna aceasta pe Telegram, Salbunova, dar și alți lideri regionali au făcut presiuni asupra președintelui Rusiei să slăbească măsurile militare.
„Acest fapt afectează starea psihologică a societății, este o sursă de anxietate și anxietate crescută în familiile și colectivitățile de muncă din Rusia, iar mulți oameni au probleme de sănătate. Cererile trebuie susținute printr-un decret”, a scris ea.
Ucraina aproape a recucerit peninsula Kinburn
Ucraina a anunțat recucerirea aproape a întregii peninsule izolate din largul Mării Negre, unde luptele continuă să dezvolte.
„Restabilim controlul deplin asupra regiunii. Mai avem trei așezări de eliberat în Peninsula Kinburn pentru a nu mai fi oficial o regiune aflată în război”, a spus guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitali Kim, pe rețelele de socializare.
Peninsula Kinburn este ultima bucată de teritoriu pe care rușii o ocupă în regiunea Nikolaev. Aflându-se la doar 4 km peste strâmtoarea Ociakiv, aceasta permite accesul la gurile de vărsare ale râurilor Nipru și Bugul de Sud, dar și în porturile orașului Nikolaev și Herson. Rușii și-au folosit pozițiile de peninsula Kinburn pentru a ataca periodic cu rachete și artilerie pozițiilor ucrainene din Ociakiv, sudul regiunii Nikolaev și alte zone de-a lungul coastei Mării Negre, care se află sub control ucrainean. Peninsula se află în afara razei de 25 km a artileriei rusești acumulate pe malul stâng (estic) al Niprului, în regiunea Herson.
Dacă ar recăpăta controlul asupra acestei peninsule, ucrainenii ar putea încetini atacurile rusești pe coasta Mării Negre. De asemenea, ar spori activitatea navală în zonă și ar desfășura operațiuni de trecere pe malul stâng (estic) al Hersonului, cu un risc mai scăzut decât traversarea Niprului, conform surselor citate.