Vladimir Putin majorează prețul gazelor

Vladimir Putin majorează prețul gazelor. Războiul din Ucraina a produs pierderi considerabile pentru Gazprom. Compania de gaz a Rusiei a pierdut cea mai mare piață externă, asta în condițiile în care, înainte de război, 80% dintre exporturile sale erau pe continent. Aceste exporturi reprezentau două treimi din venituri.

Gazprom a vândut la export aproximativ 69 de miliarde de metri cubi de gaze. Acesta este cel mai redus volum de livrări în străinătate din 1985 încoace.

În 2022, compania a exportat 100,9 miliarde de metri cubi. În schimb, anul 2023 a reprezentat cel mai slab an din istoria sa.

În urmă cu trei ani, în 2021, livrările de gaze au fost de 185 miliarde de metri cubi. Asta înseamnă că exporturile companiei rusești au înregistrat o scădere de trei ori.

Europa a cumpărat mai puțin gaz rusesc

Prin urmare, cantitatea de gaze livrate către Europa a înregistrat o scădere la 28 de miliarde de metri cubi. Nivelul acesta este egal cu nivelul înregistrat în a doua jumătate a anilor 1970.

O publicație rusă notează că URSS a exportat, în 1975, 19,3 miliarde de metri cubi pe an țărilor europene.

După cinci ani, în 1980, Rusia a semnat un contract cu Germania, iar exporturile au crescut la 54,8 miliarde.

Sursă: Dreamstime

Rusia și-a pus bazele în China

China a cumpărat o cantitate record de 23 de miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducta Power of Siberia în 2023. Achiziția a acoperit doar o optime din volumul exporturilor sale anterioare către Uniunea Europeană. Ele ajungeau la 180 de miliarde de metri cubi.

„Acesta este fundul, anul acesta vom trece de fundul exporturilor și al producției (de gaze), iar apoi vom continua de la acest fund. Vestea proastă este că acest recul, această creștere suplimentară, va fi lentă”, a declarat Aleksei Belogoriev, director de cercetare și dezvoltare la Institutul de Energie și Finanțe, la un forum pe tema gazelor de la Moscova.

În prezent, Kremlinul depinde în mare măsură de sprijinul Chinei, care a exprimat disponibilitatea de a majora de cinci ori achizițiile de gaz, ajungând la 100 de miliarde de metri cubi anual.

Cu toate acestea, conform estimărilor, cererea Chinei pentru gazul importat este prognozată să crească doar cu 80 de miliarde de metri cubi până în 2030. Presa internațională scrie că volumul fost deja contractat. Aici intră:

  • gazul din Turkmenistan
  • gazul natural lichefiat (GNL)

În paralel, expirarea contractului de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina în 2024 indică posibilitatea unei scăderi continue a livrărilor către Europa.

Conform opiniei lui Andrei Klepaș, economist-șef la Vneșeconombank, redobândirea volumelor de export pierdute în următorii 10 ani este considerată a fi o perspectivă nerealistă.

Potrivit lui, chiar dacă se iau în considerare contractele existente și planificate cu China, nu vor putea compensa pierderea de aproape 100 de miliarde de metri cubi.

Conform estimărilor făcute de Belogoriev, împreună cu declinul livrărilor către Europa, se preconizează că exporturile către Turcia vor înregistra o stagnare. Perspectiva cererii de gaze din partea Chinei după 2030 rămâne o întrebare deschisă.

Președintele rus Vladimir Putin a insistat în propunerea către Beijing pentru construirea unui nou gazoduct, Power of Siberia 2. Cu toate că proiectul a fost discutat de două ori în acest an în cadrul întâlnirilor cu președintele chinez Xi Jinping, contractul mult așteptat nu a fost încă semnat.

Gazprom are probleme financiare

Potrivit Moscow Times, compania de stat, cândva puternică și deținătoarea celor mai mari rezerve dovedite de gaze din lume, se confruntă cu dificultăți financiare majore.

Gazprom își permite cu greu să demareze un nou mega-proiect. Pentru anul financiar încheiat la 30 iunie 2023, Gazprom:

  • a raportat o pierdere netă de o mie de miliarde de ruble
  • a intrat în deficit de numerar
  • a fost obligată să utilizeze două treimi din rezervele sale de numerar

În prima jumătate a anului, producția Gazprom a înregistrat o scădere cu un sfert față de nivelurile prebelice de război, marcând un record în istoria industriei rusești a gazelor.