David Arahamia, cel care a condus delegația ucraineană la negocierile cu Rusia, a oferit o perspectivă detaliată asupra negocierilor care au avut loc în Belarus și Turcia în 2022.
Arahamia a condus delegația ucraineană în aceste discuții cruciale, în timpul cărora partea rusă a promis pacea în schimbul neutralității Ucrainei și a refuzului acesteia de a adera la NATO, scrie Pravda.
Vladimir Putin și presupusul proiect de acord de pace
După invazia lansată de Rusia, Ucraina a încercat să negocieze pacea. Președintele Volodimir Zelenski l-a chemat în repetate rânduri pe Vladimir Putin pentru a discuta toate problemele presante în cadrul unei întâlniri personale, pe care acesta a ignorat-o.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat însă un presupus proiect de acord de pace, care includea 18 articole referitoare la neutralitatea permanentă a Ucrainei și garanții de securitate. Acest document, susținea Putin, ar fi fost semnat de șeful delegației ucrainene.
Totuși, Arahamia subliniază că Putin nu a făcut public acest document, punând astfel la îndoială autenticitatea și seriozitatea propunerii ruse.
„Din anumite motive, Putin nu a publicat acest document. De ce credeți? Dacă ar fi avut un astfel de document, l-ar fi făcut public. Ei chiar au sperat aproape până în ultimul moment că ne vor forța să semnăm un astfel de acord pentru ca noi să ne asumăm neutralitatea.
Era cel mai important lucru pentru ei. Erau pregătiți să pună capăt războiului dacă noi am fi acceptat, – așa cum a făcut odată Finlanda, – neutralitatea și ne-am angajat că nu vom adera la NATO”, a declarat David Arahamia.
Ucraina și Occidentul, sceptice în fața promisiunilor Moscovei
Arahamia explică faptul că Ucraina nu a avut încredere în promisiunile Rusiei și că orice acord de neutralitate ar fi necesitat modificarea Constituției țării. Mai mult, el menționează vizita lui Boris Johnson la Kiev, în care prim-ministrul britanic a încurajat Ucraina să nu semneze nimic cu Rusia și să continue lupta.
David Arahamia neagă că delegația ucraineană ar fi fost pregătită să semneze un astfel de document și subliniază că orice decizie legală de acest gen ar fi putut fi luată doar de președintele Volodimir Zelenski într-o întâlnire directă cu Putin.
„În primul rând, pentru a fi de acord cu acest punct, este necesar să modificăm Constituția. Calea noastră către NATO este scrisă în Constituție. În al doilea rând, nu am avut încredere că rușii vor face acest lucru. Acest lucru ar putea fi făcut numai dacă ar exista garanții de securitate. (…) Nu există o astfel de certitudine”, a mai spus șeful delegației ucrainene în negocierile cu Rusia.
Partenerii occidentali nu au încercat să ia decizii pentru Ucraina
El a adăugat că partenerii occidentali ai Ucrainei au fost conștienți de negocieri și au văzut proiectele de documente, dar nu au încercat să ia decizii pentru Ucraina. În schimb, au oferit sfaturi, îndemnând la prudență în fața garanțiilor de securitate efemere oferite de Rusia.
David Arahamia consideră că delegația ucraineană și-a îndeplinit majoritatea sarcinilor, mai exact „8 puncte din 10”.
De asemenea, el recunoaște că a existat un moment în care a crezut în posibilitatea încercuirii capitalei Kiev, dar subliniază că situația a luat ulterior o direcție pur militară.