Vladimir Putin le interzice rușilor să mai voteze
Consulatele ruse amplasate în țări considerate ostile ar putea decide să nu organizeze secții de votare pentru alegerile prezidențiale.
Surse diplomatice au mai spus pentru Vedomosti că nu toate țările de pe listă sunt vizate.
Publicația menționată a indicat că, în prezent, se desfășoară discuții pe această temă, fără a se lua încă o decizie finală.
Deschiderea secțiilor de votare în străinătate ar putea fi evitată din motive de securitate pentru alegători și din cauza unei posibile reduceri a numărului de personal consular, conform aceleiași surse.
Pentru prima dată, alegerile prezidențiale din Rusia sunt programate să aibă o durată de trei zile, desfășurându-se în perioada 15-17 martie 2024.
La acest scrutin, vor avea dreptul să voteze cetățenii rezidenți în noile regiuni ale Rusiei. Aici sunt incluse republicile populare:
- Luhansk
- Donețk
Nu au fost lăsați de-o parte nici locuitorii din regiunile:
- Zaporojie
- Herson
Autoritățile ruse aprobă doi candidați care să se opună lui Putin
Comisia electorală națională a Rusiei a înregistrat primii doi candidați care vor concura cu președintele Vladimir Putin la alegerile din martie. Putin este aproape sigur că va câștiga acest scrutin.
Comisia i-a aprobat pe:
- Leonid Slutsky, din partea Partidului Naționalist Liberal-Democrat
- Vladislav Davankov, din partea Noului Popor
Niciunul dintre candidați nu reprezintă o provocare semnificativă pentru Putin, care a dominat politica rusă de când a devenit președinte în 2000.
Ambele partide parlamentare ale celor doi au sprijinit în mare măsură legislația susținută de partidul lui Putin, Rusia Unită, aflat la baza puterii.
Slutsky, în calitate de șef al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei inferioare a Parlamentului, a fost un susținător proeminent al politicii externe a Kremlinului.
La ultimele alegeri prezidențiale din 2018, candidatul partidului său a adunat mai puțin de 6% din voturi.
Davankov, între timp, este vicepreședinte al camerei inferioare a parlamentului, Duma. Partidul său a fost înființat în 2020 și deține 15 locuri în această cameră de 450 de membri.
Partidul Comunist l-a propus drept candidat pe Nikolai Kharitonov, dar comisia electorală nu l-a înregistrat oficial. Haritonov a fost candidatul partidului în 2004 – terminând pe locul al doilea, la mare distanță de Putin.
Între timp, un politician care a cerut pace în Ucraina a fost respins de comisie luna trecută. Nominalizarea inițială a Ekaterinei Duntsova de către un grup de susținători a fost respinsă pe motiv că documentele sale conțineau erori, inclusiv greșeli de ortografie, iar Curtea Supremă a respins în cele din urmă apelul lui Duntsova împotriva acestei decizii.
Putin însuși candidează ca independent. Conform legislației ruse, candidații independenți trebuie să fie nominalizați de cel puțin 500 de susținători și trebuie, de asemenea, să adune cel puțin 300.000 de semnături din cel puțin 40 de regiuni, scrie Euronews.