Economia Rusiei nu este deloc imună la sancțiunile Occidentului. Conform previziunilor unor organizații internaționale, precum și ale guvernului rus, PIB-ul Rusiei va scădea cu între 8 și 11% în 2022. Va fi cea mai profundă recesiune din Rusia de la începutul anilor 90, mai gravă decât crizele din 2014 și 2016.
Banca Centrală Rusă estimează că veniturile gospodăriilor ruse ajustate în funcție de inflație vor scădea cu 10%. Chiar dacă războiul dus de Vladimir Putin distruge Ucraina, acesta este și o catastrofă pentru economia rusă, potrivit unei analize publicate de Barrons.
Cum se poate împăca colapsul economic al Rusiei cu aprecierea rublei?
Cheia stă în scăderea neașteptată și fără precedent a importurilor. Guvernele occidentale au impus controale substanțiale la export, dar exodul sectorului privat a generat cel mai mare impact. Peste o mie de companii occidentale au părăsit Rusia. Deoarece Occidentul, în special Europa, a reprezentat cea mai mare parte a comerțului transfrontalier al Rusiei, acest lucru a dus la o scădere de două ori a importurilor.
O rublă puternică este un efect secundar al embargoului asupra importurilor
Unele dintre aceste importuri sunt esențiale pentru capacitatea Rusiei de a investi și a crește, altele pentru operațiunile de zi cu zi ale anumitor industrii. Unele pot fi înlocuite cu importuri din China, dar nu toate. În plus, în multe cazuri marile companii și băncile chineze au demonstrat deja că nu sunt dispuse să ocolească sancțiunile occidentale.
Scăderea dramatică a importurilor implică o cerere redusă de dolari în Rusia, iar acest lucru duce inevitabil la o rublă mai puternică. În mod normal, o monedă mai puternică este un semn al unei economii mai competitive. În cazul economiei Rusiei de azi, o rublă puternică este, de fapt, un efect secundar al embargoului asupra importurilor, care, la rândul său, reprezintă o problemă majoră pentru industria rusă.
Sancțiunile îl pot priva de resursele necesare continuării războiului
O rublă mai puternică și o recesiune profundă care se profilează conduc, în mod natural, la scăderea inflației. Acesta este motivul pentru care Banca Centrală a redus rata de politică monetară în jos și a prognozat inflația până la sfârșitul anului 2022 de „doar” 14-17% pe an. Încă o dată, o inflație mai mică nu este un semn al unei economii sănătoase, ci mai degrabă o reamintire că recesiunile profunde sunt rareori însoțite de o inflație ridicată.
Nu există niciun indiciu că sancțiunile economice și problemele economice ale Rusiei îl vor face pe Putin să dea înapoi. Pe de altă parte, sancțiunile îl pot priva de resursele necesare pentru a continua războiul.
Datele fiscale publicate recent sugerează că Rusia ar putea avea în curând resurse limitate. Înainte de război, bugetul Rusiei trebuia să se echilibreze atâta timp cât prețul petrolului era undeva peste 44 de dolari pe baril. De ce și-ar face Putin griji pentru resursele fiscale, având în vedere că prețul petrolului a ajuns acum la aproximativ 100 de dolari pe baril?
Cea mai importantă problemă va veni peste câteva luni
În primul rând, lui Putin îi este greu să-și vândă petrolul la acest preț. Având în vedere că majoritatea companiilor boicotează petrolul rusesc, el vinde cu 10% mai puțin și cu prețuri mult mai mici.
În al doilea rând, pe măsură ce economia intră într-o recesiune profundă, toate taxele care nu sunt legate de petrol s-au prăbușit. În aprilie, Rusia a înregistrat un deficit bugetar care, dacă ar fi calculat anual, ar reprezenta 2,5% din PIB. În al treilea rând, în timp ce 2,5% din PIB nu ar fi o problemă pentru un guvern occidental, ar putea fi o problemă mare pentru Putin. Sancțiunile occidentale au făcut imposibil ca Rusia să se mai împrumute.
Concluzia este una singură: cea mai importantă problemă pentru capacitatea lui Putin de a duce acest război va veni peste câteva luni. Uniunea Europeană a decis să mai cumpere aproape tot petrolul rusesc. Această sancțiune, mai ales dacă este aplicată în mod corespunzător și este însoțită de sancțiuni privind transportul, va aduce o lovitură majoră veniturilor fiscale ale lui Putin și rublei.