Potrivit agenției de presă Reuters, guvernele statelor membre UE au programat noi discuții pentru luni ca să stabilească cum vor asigura surse noi de petrol statelor dependente de energia rusă.
Ambasadorii UE s-au întâlnit zilnic pentru a discuta detaliile celui de-al șaselea pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei.
„Consiliul este unitar în ceea ce privește necesitatea de a adopta un al șaselea pachet de sancțiuni. S-au făcut progrese foarte semnificative în ceea ce privește majoritatea măsurilor”, a transmis Comisia Europeană.
Derogări pentru Ungaria, Slovacia și Cehia
În prezent, punctul de blocaj este reprezentat de aprovizionarea cu petrol a Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe, state europene fără ieșire la mare, ce depind de țițeiul rusesc livrat prin conducte din epoca sovietică și care se confruntă cu o provocare pentru a asigura surse alternative.
„Mai avem încă de lucru pentru a finaliza, într-un spirit de solidaritate, garanțiile care sunt necesare pentru condițiile de aprovizionare cu petrol a statelor membre care se află în prezent într-o situație deosebită în ceea ce privește aprovizionarea prin conducte din Rusia”,a explicat Comisia Europeană.
Comisia Europeană a propus, vineri, modificări asupra embargoului petrolier pentru a acorda Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe timp suficient să își schimbe sursele de aprovizionare cu energie.
În plus, propunerea modificată ar oferi Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe ajutorul necesar să își modernizeze rafinăriile pentru a procesa petrolul din alte părți.
Potrivit sursei citate, termenele prelungite au fost calculate în funcție de timpii de construcție pentru modernizarea conductelor. Ungaria și Slovacia reprezintă doar 6% din importurile de petrol ale Uniunii Europene din Rusia, iar scutirile nu ar schimba impactul interdicției asupra economiei rusești.
Noile sancțiuni europene vor viza transportul maritim
Conform planului inițial, toate statele din blocul comunitar ar fi încetat să cumpere țiței rusesc timp de șase luni și produse rafinate rusești până la sfârșitul anului.
De asemenea, o nouă sancțiune ar putea interzice serviciilor de transport maritim să transporte petrol rusesc timp de trei luni, în loc de o lună, așa cum s-a propus inițial, pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Grecia, Malta și Cipru cu privire la companiile lor de transport maritim.
Amintim faptul că, vineri, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Ungaria va avea nevoie de cinci ani și de investiții uriașe în rafinăriile și conductele sale pentru a-și transforma sistemul actual, care se bazează în proporție de aproximativ 65% pe petrolul din Rusia.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat, tot vineri, că va convoca o reuniune extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE săptămâna viitoare, dacă nu se va ajunge la un acord până la sfârșitul săptămânii.