Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksi Danilov, a spus că, potrivit analizelor, destrămarea Rusiei este un proces care a început deja.

Rusia se va destrăma

„Prognozele și analizele noastre ajung la concluzia că fragmentarea Rusiei este un proces care a început deja. Occidentul nu vrea să fie de acord cu acest lucru. Atâta timp cât Rusia nu este fragmentată, până nu vom fi fericiți cu acest vecin nebun, niciun război nu se poate opri.

Occidentul trebuie să se pregătească pentru acest lucru. Armele nucleare de care dispune Federația Rusă ar putea ajunge în orice moment în mâinile unor formațiuni militare private ruse.”, a spus secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksi Danilov.

Rușia va înceta să mai extiste

Mai mult, miercuri, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că, dacă Vladimir Putin pierde războiul împotriva Ucrainei, Rusia va fi sfâșiată și va înceta să mai existe.

„Dacă Rusia își oprește operațiunea militară specială (cum numesc rușii războiul împotriva Ucrainei  – n.red) fără a obține victoria, nu va mai exista Rusia, va fi sfâșiată”, a spus Dmitri Medvedev.

În același timp, șeful adjunct al Consiliului de Securitate dă asigurări că războiul din Ucraina se va încheia, se presupune, „dacă Statele Unite vor înceta să mai furnizeze arme regimului de la Kiev”.

De asemenea, Medvedev a calificat drept „necinstită și lipsită de sens” declarația lui Biden adresată rușilor, potrivit căreia Statele Unite nu au intenționat și nu vor ataca Rusia.

În același timp, oficialul rus a încercat în mod tradițional să-l jignească cumva pe Biden, folosind expresiile „demență senilă”, și „un bătrân ciudat cu aspect confuz care vorbește din Polonia”.

Medvedev continuă să repete că Statele Unite sunt un „stat ostil care radiază ură” față de Rusia.

Rusia se va dezintegra

„Rusia se va dezintegra”, a prezis recent fostul ministru de externe ceh Karel Schwarzenberg, un aristocrat proeminent și un vechi confident al lui Václav Havel. „Mari părți din ea vor căuta independența imediat ce vor putea”.

În timp ce majoritatea experților spun că predicția lui Schwarzenberg rămâne puțin probabilă, riscul ca Rusia să explodeze sub presiunea asaltului său eșuat asupra Ucrainei a declanșat totuși semnale de alarmă de la Berlin la Washington, în timp ce strategii militari și diplomatici contemplă un scenariu postbelic în care țara se fracturează într-un mozaic de fiefuri controlate de războinici, asemănător celor care au dominat Afganistanul în anii 1990 sau Libia de astăzi.

„Când în istorie s-au confruntat rușii cu o înfrângere cu adevărat majoră și politica lor a rămas intactă?”, a întrebat Peter Rough, fost oficial în administrația președintelui american George W. Bush, care în prezent conduce Centrul pentru Europa și Eurasia din cadrul Hudson Institute, un think tank cu sediul la Washington.

„Nu văd cum o înfrângere militară majoră i-ar putea permite lui Putin să rămână și granițele Federației Ruse să rămână ceea ce sunt astăzi”.

Oficialii ruși refuză să deschisă subiectul

Scenariile variază de la revolte în rândul celor peste 20 de teritorii etnice ale Rusiei, presărate pe cele 11 fuse orare ale țării, până la o coborâre la scară largă în genul de conflict și anarhie care a cuprins Libia de la căderea dictatorului său Muammar Gaddafi.

Oricare dintre acestea ar reprezenta amenințări grave la adresa stabilității regionale, cu potențiale consecințe profunde pentru Europa, inclusiv perturbarea în continuare a lanțurilor de aprovizionare, ciocniri între facțiuni înarmate nuclear și noi valuri de refugiați care fug dintr-o Rusie destabilizată.

Subiectul este atât de sensibil încât oficialii refuză să vorbească public despre deliberările lor sau chiar să recunoască planurile lor de contingență, de teamă de a nu-i oferi președintelui rus Vladimir Putin un subiect de discuție binevenit și de a alimenta sprijinul rusesc pentru război, relatează Politico.