Vladimir Putin și Guvernul de la Moscova nu anticipau un nou set de sancțiuni comerciale împotriva Rusiei. Astăzi, 23 iunie 2022, Marea Britanie a introdus o nouă tranșă de sancțiuni comerciale împotriva Kremlinului, drept răspuns la agresiunile militare din Ucraina care continuă de peste 100 de zile.
Marea Britanie a introdus joi o nouă tranșă de sancțiuni comerciale împotriva Rusiei
„Notice to Exporters” a enumerat noile sancțiuni comerciale impuse împotriva Rusiei de către Guvernul de la Londra, printre acestea se numără:
- interdicții privind exportul către Rusia a unei serii de bunuri materiale și tehnologii;
- interdicții privind exportul de combustibil pentru avioane;
- interdicții privind exportul de bancnote în lire sterline sau denominate în UE;
- interdicții privind furnizarea de asistență tehnică, servicii financiare, fonduri și servicii de brokeraj în legătură cu importurile de fier și oțel;
- interdicții privind bunuri și tehnologii de represiune internă;
- interdicții privind bunuri și tehnologii legate de arme chimice și biologice;
- interdicții privind bunuri și tehnologii maritime;
- interdicții privind bunuri și tehnologii suplimentare de rafinare a petrolului;
- interdicții privind bunuri și tehnologii suplimentare pentru industria critică;
Menționăm faptul că nu doar Marea Britanie a luat noi măsuri împotriva Rusiei, ci și UE. Potrivit AFP, trei instituții importante din UE au decis să interzică accesul pentru lobby-iştii companiilor ruse la Bruxelles, în sediile lor.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituțiilor respective, care precizează că decizia lor vine ca o completare a sancţiunilor impuse de UE împotriva Rusiei. Primul pas în acest sens a fost făcut de către Parlamentul European, care a anunțat încă de la începutul lunii iunie că nu va mai primi reprezentanți ai companiilor ruse în clădirea sa.
UE interzice accesul lobby-iștilor ruși în clădirile Parlamentului European
„Începând de acum, reprezentanţii companiilor ruse nu vor mai fi autorizaţi să intre în clădirile Parlamentului European”, anunța la începutul lunii iunie Roberta Metsola.
Totodată, Roberta Metsola a adăugat că UE nu are nevoie de propaganda rusă și nici de poveștile false despre războiul declanșat în Ucraina.
„Nu trebuie să le lăsăm niciun spaţiu pentru a-şi difuza propaganda şi poveştile false şi toxice despre invazia asupra Ucrainei”, a adăugat ea.
Alte două instituții care au luat decizii similare au fost Consiliul European și Comisia Europeană. În cursul zilei de joi, reprezentanții instituțiilor au anunțat că reprezentanții companiilor ruse nu vor mai avea acces în clădirile lor.
„S-a dat instrucţiunea de a nu mai primi persoanele ce reprezintă un interes rusesc”, au confirmat joi reprezentanţii acestor celor două instituții.
Menționăm faptul că decizia Comisiei Europene și a Consiliului European vine cu doar câteva ore înainte de organizarea summit-ului european în care se va discuta despre situația actuală din Ucrainei și în care vor fi reînnoite și sancţiunile adoptate împotriva Rusiei, după ce a anexarat ilegal Peninsula Crimeea în 2014.