Vladimir Putin a cerut Guvernului rus să pună Rusia în topul economic al lumii

Vladimir Putin a dat instrucțiuni Guvernului rus să își îndrepte eforturile către obiectivul de a plasa Rusia printre primele patru economii mondiale în ceea ce privește puterea de cumpărare. Liderul vrea ca acest lucru să se întâmple până în anul 2030.

Marți, agenția de presă TASS a raportat că Președintele Vladimir Putin a cerut Guvernului să ia măsurile necesare pentru ca Rusia să se claseze printre primele patru economii ale lumii în ceea ce privește PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare. Lista de directive emise în urma discursului său către Adunarea Federală din februarie a fost făcută publică pe site-ul oficial al Kremlinului.

Până la data de 31 martie 2025, Guvernul trebuie să prezinte președintelui un prim raport privind progresul situației. Ulterior, Executivul rus urmează să întocmească rapoarte despre acest lucru, an de an.

Vladimir Putin a cerut Guvernului să se concentreze pe evoluția exporturilor din sectoarele non-energetice. El a dispus o creștere de minimum 40% a valorii adăugate brute în industria prelucrătoare până în 2030, comparativ cu nivelul din 2022. Putin mai vrea și o reducere a ponderea importurilor în PIB la 17%. De asemenea, dictatorul a solicitat o creștere de cel puțin două treimi a exporturilor de bunuri non-resurse și non-energie.

În plus, ordinul menționează că guvernul trebuie să adopte o abordare graduală în reducerea numărului de regiuni cu capacități fiscale reduse.

Rusia
Rusia / SURSA FOTO: Dreamstime

Războiul din Ucraina sărăcește Rusia

Economia Rusiei este axată pe război. Fabricile de armament lucrează în trei schimburi 24 de ore din 24, iar statul se confruntă cu lipsa forței de muncă, cu declinul populației și cu o productivitate și investiții scăzute.

Într-un sondaj din februarie comandat de banca centrală, 28% dintre oameni au declarat că nu au suficienți bani pentru alimente sau că pot cumpăra alimente. Aceștia susțin că nu-și pot permite nici haine și încălțăminte.

„În ceea ce privește veniturile noastre, perioada 2014-2023 poate fi numită cu siguranță un deceniu pierdut”, a scris Evgheni Suvorov, economist la CentroCreditBank, citat de Reuters.

Inflația a accelerat cu mult peste ținta de 4% a băncii centrale în ultimii ani – atingând 8,4% în 2021, 11,9% în 2022 și 7,4% în 2023 -, iar ratele dobânzilor sunt de 16%.

Creșterea prețurilor la ouă l-a forțat pe Putin să prezinte scuze rare în luna decembrie. Serviciul de stat de statistică Rosstat, în comunicatele sale din acest an, a început să spună că prețurile „s-au schimbat” mai degrabă decât că „au crescut”.