Vladimir Putin se teme de reînarmarea Kievului?

Miercuri, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia-1 și agenției de presă RIA, președintele rus Vladimir Putin a făcut declarații referitoare la posibilitatea negocierilor pentru soluționarea conflictului din Ucraina.

El a subliniat că Rusia este deschisă la astfel de discuții, cu condiția de a primi „garanții” din partea Occidentului. Această poziție a fost raportată de biroul BBC din Rusia, în contextul alegerilor prezidențiale iminente.

„Suntem gata de negocieri? Da, suntem gata, dar nu pe baza unor dorințe ale unora apărute după consumul de medicamente psihotrope, ci pe baza realităților de pe teren. (…)

Posibilele negocieri nu trebuie să fie o pauză pentru reînarmarea Kievului, ci o conversație serioasă cu garanții de securitate pentru Moscova”, a adăugat liderul rus.

Când vorbește despre „realitățile de pe teren”, Vladimir Putin se referă la regiunile ucrainene care au fost anexate de Rusia în septembrie 2022. Printre acestea sunt și Zaporojie și Herson în sud, precum și Donețk și Lugansk în est.

Putin a sugerat Occidentului că este conștient de stimulentele („morcovii”) pe care le-ar putea folosi pentru a-l atrage la masa negocierilor.

Cancelariile din Occident speculează că liderul rus așteaptă rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA înainte de a iniția vreo mișcare decisivă către pace.

pace în ucraina
Cât de aproape suntem de finalul războiului? / SURSA FOTO: Dreamstime

Ucraina pune condiția retragerii complete a trupelor ruse

Aceste condiții sunt cerute prin formula de pace propusă de Ucraina:

1. Retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei
2. Restabilirea granițelor Ucrainei conform celor din 1991
3. Eliberarea tuturor prizonierilor
4. Plata despăgubirilor
5. Urmărirea penală a presupușilor criminali de război.

La doi ani de la invazia din Ucraina, Moscova stăpânește în prezent circa 17,5% din teritoriul acesteia. Cu toate eforturile depuse într-o contraofensivă ucraineană anul acesta, nu s-au înregistrat progrese notabile în recuperarea teritoriilor, dat fiind faptul că forțele ruse continuă să apere frontul cu ajutorul minelor și dronelor.

Președintele Vladimir Putin a reiterat de mai multe ori disponibilitatea sa de a discuta despre pacea din Ucraina, însă în condițiile stabilite de Rusia. El percepe conflictul din Ucraina ca pe o luptă pentru supraviețuirea Rusiei împotriva unui Occident pe care îl consideră arogant și care, în opinia sa, complotează pentru a izola Rusia și a-i fura resursele naturale valoroase.

Către finalul lui 2024, liderul rus susținea în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Kremlin că pacea în Ucraina va fi posibilă doar atunci când Rusia își va atinge toate scopurile. Aceste obiective, afirmă el, rămân neschimbate încă de la începutul campaniei militare din februarie 2022.

Ele includ „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, precum și garantarea „statutului de neutralitate” al acestei țări vecine.

Putin a subliniat că refacerea relațiilor dintre Rusia și Occident nu este în mâinile Rusiei. Potrivit liderului, nu Rusia a fost cea care le-a deteriorat. În plus, Putin a evidențiat că Statele Unite sunt acuzate de cheltuirea a peste 5 miliarde de dolari pentru a destabiliza situația din Ucraina.