Forțele ruse care au invadat Ucraina nu au reușit să-și atingă niciunul dintre obiectivele principale, după două luni de lupte. Moscova și-a mai redus ambițiile, concentrându-se acum pe estul Ucrainei. Dar performanțele sale dezastruoase din aceste două luni pun sub semnul întrebării statutul său de ”putere militară”.
Printre unitățile ruse afectate se numără și faimoasele Spetsnaz, unitățile moderne considerate elita armatei sovietice postbelice, scrie Business Insider.
În timpul și după Războiul Rece, acești operatori speciali și-au câștigat reputația luptând în Occident. Succesele recente din Crimeea și Siria păreau să le sporească faima. Dar, ca și restul armatei ruse, reputația lor este știrbită acum în Ucraina.
Orașul Irpin, aflat la doar câțiva km de Kiev, a fost o bază a forțelor de operațiuni speciale rusești, până când forțele ucrainene i-au alungat pe ruși la sfârșitul lunii martie. Luptele pentru orașul-port Mariupol, genul de țintă strategică în care Moscova și-a concentrat cele mai capabile forțe, par să fi pus o presiune mare asupra trupelor Spetsnaz.
Spetsnaz, prima unitate de operațiuni speciale, creată în anii 50 pentru a conduce misiuni strategice
Moscova a înființat Spetsnaz, prima sa unitate de operațiuni speciale, în anii 50 pentru a conduce misiuni strategice.
Unitățile Spetsnaz au rămas necunoscute în Occident până în anii ’80. Apoi, mai mulți factori au condus la creșterea interesului occidentalilor pentru trupele speciale sovietice. În primul rând, izbucnirea războiului din Afganistan, unde comandourile Spetsnaz acționau pe scară largă.
În general, unitățile militare Spetsnaz sunt o forță aeropurtată de infanterie ușoară care poate acționa ca trupe de șoc. Câteva unități de elită Spetsnaz, cum ar fi Grupurile Alpha și Vympel, au misiuni strategice precum contraterorismul, contraproliferarea și securitatea instalațiilor nucleare.
Recunoaștere și război neconvențional
Au existat informații limitate cu privire la ceea ce unitățile de operațiuni speciale ruse au făcut în Ucraina sau la modul în care au îndeplinit unele misiuni, cum ar fi recunoaștere, operațiuni cu acțiune directă și război neconvențional.
Unul dintre puținele avantaje pe care armata rusă le-a avut împotriva Ucrainei au fost armele cu rază lungă de acțiune. Rusia a lansat peste 1.500 de rachete balistice și de croazieră către ținte ucrainene.
Trupele speciale ruse s-ar putea infiltra în apropierea acestor ținte și ar putea folosi echipamente specializate pentru a ajuta la ghidarea muniției. Nepăsarea Moscovei pentru daunele colaterale înseamnă că s-ar putea să nu folosească o astfel de asistență de țintire, dar acel set de abilități ar putea fi folosit în continuare dacă Kremlinul va dori să elimine conducerea ucraineană printr-o lovitură strategică.
Forțele ruse de operațiuni speciale ar putea, de asemenea, să desfășoare operațiuni cu acțiune directă, cum ar fi raiduri și ambuscade, în urmărirea obiectivelor la nivel tactic, cum ar fi capturarea unei clădiri.
În general, se spune că este o greșeală folosirea acestor trupe speciale pentru operațiuni convenționale, deoarece ar însemna o irosire a timpului lor și a costurilor ridicate ale antrenamentelor. Dar lipsa de progrese pe teren i-ar putea determina pe comandanții ruși să facă acest lucru, mai ales în medii urbane, unde aceste trupe bine antrenate ar putea face diferența.
Rusia își poate folosi și trupele de operațiuni speciale pentru război neconvențional și operațiuni asimetrice. Forțele ruse susțin forțele separatiste din estul Ucrainei de ani de zile, iar acest efort se poate extinde pe măsură ce Moscova își redirecționează campania militară către acea regiune.
Aceste trupe speciale pot viza, de asemenea, ținte strategice ucrainene, cum ar fi aerodromurile sau depozitele de combustibil și arme. Au existat deja rapoarte despre comandouri navale rusești care au atacat o navă de informații militare ucrainene.
Au luat lecții de la inamic
Când vine vorba de unitățile de operațiuni speciale, armata rusă a avut o oportunitate de a învăța de la SUA. În ultimii 20 de ani, trupele speciali americane au fost în vârful de lance al unor acțiuni militare. Capacitatea lor de a desfășura misiuni cu un risc militar sau politic mai mic decât al unităților convenționale, mai mari, le-a făcut o opțiunea perfectă pentru factorii de decizie politici de peste Ocean.
Armata Rusiei a început o reorganizare majoră în 2008. Creat în 2009, Comandamentul Forțelor de Operații Speciale din Rusia este o organizație de operațiuni speciale la nivel strategic, însărcinată cu cele mai grele și mai importante misiuni.
”Rușii nu sunt proști. Ei au văzut cât de mult succes am avut noi cu trupele speciale în timpul Războiul global împotriva terorii și, probabil, au luat notițe”, a spus un fost membru al Delta Force.