Europa întreagă, dar şi multe alte ţări importante de pe glob, precum Statele Unite, au luat foc în urma incidentului petrecut duminică seara în Belarus, când un avion al Ryanair a fost deturnat către Minsk, iar un opozant al regimului Lukaşenko, arestat.
Prima reacţie a lui Vladimir Putin
Una dintre reacţiile mult aşteptate la nivel internaţional a fost cea a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Prin vocea purtătorului său de cuvânt, Putin a evitat să-i ia apărarea dictatorului din Belarus în urma acestui incident, menţionând totuşi că toată procedura s-ar fi desfăşurat în conformitate cu toate regulile internaţionale.
Kremlinul cere totuşi ca instanţele internaţionale ale aviaţiei civile să se pronunţe cu privire la acest incident.
“Există ghiduri de orientare pentru călătoriile aeriene şi instanţele aviaţiei civile internaţionale sunt cele care trebuie să evalueze dacă standardele internaţionale au fost respectate sau nu”, a declarat, luni, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, transmite agenţia rusă de ştiri Interfax, preluată de AFP şi dpa.
Cu această ocazie, Dmitri Peskov a făcut apel la o “evaluare sobră” a incidentului, observând că există deja apeluri la adoptarea de sancţiuni în urma acestei proceduri care, a precizat reprezentantul lui Vladimir Putin, s-a derulat în conformitate cu regulile internaţionale.
“Nu vrem să ne amestecăm în această cursă de a condamna pe cineva sau de a susţine ceva”, a mai declarat Dmitri Peskov.
Filmul evenimentelor petrecute duminică în Belarus
Duminică, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială a companiei Ryanair, care efectua o cursă Atena – Vilnius. La bordul acesteia se afla Roman Protasevici, un opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko.
Aeronava a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.
CEO-ul Ryanair, Michael O’Leary, crede că agenţi ai KGB l-au urmărit pe Protasevici înainte de îmbarcare: “Pare că intenția autorităților a fost reținerea jurnalistului și persoanei care îl acompania. Noi credem că din avion s-au debarcat și agenți ai KGB.”
Informaţiile vorbesc despre patru alți pasageri care au coborât din avion la Minsk, după aterizarea de urgență a aeronavei.
Roman Protasevici, considerat de Belarus drept extremist şi implicat în activităţi teroriste
Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko.
În octombrie 2020, Roman Protasevici, alături de un alt fondator al canalului Nexta, Stepan Putilo, au fost declarați „extremiști” printr-o decizie a Curții Supreme din Belarus. O lună mai târziu, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.