Vladimir Putin pune Europa pe jar
În cursul zilei de vineri, președintele rus a emis o nouă avertizare în ceea ce privește Occidentul. Președintele Vladimir Putin a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul dezvoltării unui monopol occidental în domeniul Inteligenței Artificiale (AI).
Potrivit presei internaționale, liderul de la Kremlin a anunțat o strategie rusă în acest sens, mult mai ambițioasă decât cea anterioară.
Dezvoltarea AI este, în momentul de față, condusă de China și Statele Unite ale Americii (SUA). Deși Federația Rusă și-a propus să devină o putere în acest domeniu, planurile au fost date peste cap de războiul din Ucraina.
Interzicerea AI, imposibilă
În cadrul unei conferințe de la Moscova, el a mai spus că este imposibil ca AI-ul să fie interzis. De altfel, el a mai spus că platformele occidentale nu ar trebui să aibă monopol în ceea ce privește această tehnologie.
Un monopol occidental în acest sens a fost caracterizat de Putin drept periculos și inacceptabil.
„În viitorul foarte apropiat, ca unul dintre primii pași, va fi semnat un decret prezidențial și va fi aprobată o nouă versiune a strategiei naționale de dezvoltare a AI”, a afirmat Putin în cadrul conferinței.
Acesta și-a continuat mesajul prin a preciza că noua strategie va veni cu modificări notabile, printre care:
- extinderea cercetării fundamentale și aplicate în domeniul Inteligenței Artificiale generative și al modelelor de limbaj mari
Guvernele se întrec în reglementarea instrumentelor AI
Progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale generează provocări semnificative pentru guvernele din întreaga lume.
Un exemplu recent este Summitul global privind siguranța inteligenței artificiale desfășurat în Marea Britanie pe 2 noiembrie, la care principalii dezvoltatori de IA au convenit să colaboreze cu guvernele în testarea noilor modele înainte de lansarea acestora pentru a gestiona riscurile asociate.
Peste 25 de țări prezente la summit, printre care SUA, China și Uniunea Europeană, au semnat la 1 noiembrie o „Declarație de la Bletchley” pentru a:
- promova colaborarea
- dezvolta o abordare comună privind supravegherea tehnologiei AI
În același context, Franța, Germania și Italia au ajuns la un acord cu privire la reglementarea IA. Acestea au stabilit că dezvoltatorii de modele fundamentale trebuie să definească carduri de model. Ei trebuie să ofere informații detaliate despre modelele de învățare automată.
La nivelul Uniunii Europene, legiuitorii au convenit la 24 octombrie asupra unei părți critice a noilor norme privind IA, care identifică tipurile de sisteme considerate de „risc ridicat”.
Acest acord pregătește terenul pentru o lege istorică privind IA. Ea este așteptată să fie adoptată în decembrie.
Prin aceste eforturi, comunitatea internațională încearcă să creeze cadrul necesar pentru utilizarea sigură și etică a inteligenței artificiale.