Așadar, Vladimir Putin a declarat marți, 22 februarie, că nu vrea să reconstruiască un imperiu şi că a anticipat că vor exista zvonuri legate de o astfel de intenție a Rusiei. Mai mult, acesta l-a asigurat pe omologul său azer, Ilham Aliev, aflat în vizită la Kremlin, că „acest lucru nu este deloc real”, conform informațiilor transmise de afp.com

„Am prevăzut că vor exista speculaţii cum că Rusia se pregăteşte să reconstitue un imperiu. Nu asta este realitatea”, a declarat Vladimir Putin în cursul unei întâlniri, la Kremlin, cu omologul său din Azerbaidjan, Ilham Aliev.

Declarația respectivă a venit după ce Rusia a concentrat în ultimele săptămâni forțe militare la frontierele Ucrainei şi a recunoscut luni independența republicilor Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în estul acestei ţări. Liderul de la Kremlin a ordonat armatei ruse să intervină în teritoriile respective pentru „menţinerea păcii”.

Acuzațiile lansate la adresa lui Vladimir Putin

Amintim că ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a susținut marți, 22 februarie, că decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei reprezintă de fapt intenţia de a reface defuncta Uniune Sovietică.

În acest context, ministrul ceh al Apărării a subliniat și importanța aderării Ucrainei la UE, ca membru deplin.

„Recunoașterea de către Putin a republicilor separatiste din estul Ucrainei este o încercare de a reface Uniunea Sovietică în detrimentul ţărilor libere şi suverane”, a scris Jana Cernochova într-un mesaj publicat pe pagina sa de socializare.

De asemenea, ministrul conservator a dat asigurări că „pe această tablă de şah nu se află doar Ucraina, ci şi noi”, referindu-se la fosta Cehoslovacie comunistă care, timp de patru decenii, între 1948 şi 1989, a făcut parte din Blocul Estic controlat de Moscova.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala a condamnat decizia lui Putin de a recunoaşte independenţa celor două teritorii separatiste şi trimiterea de trupe ruse în aceste regiuni. Republica Cehă, care aspiră la o reacţie coordonată a Uniunii Europene, se află de partea unei Ucraine „independente şi libere”, a insistat Fiala, care a adăugat că Cehia este pregătită pentru o posibilă întrerupere a lanţului de aprovizionare dinspre Rusia, dar şi pentru un aflux de refugiaţi.

Mai mult, premierul Sloveniei, Janez Jansa, a propus marţi, 22 februarie, ca UE să invite Ucraina să se integreze în clubul comunitar ca membru cu drepturi depline.

„UE trebuie să ofere Ucrainei perspectiva de a adera ca membru deplin”, a scris Jansa într-un comunicat de presă publicat pe contul său de Twitter.