"Putem spune în mod sigur că Rusia este unul dintre lideri în ceea ce priveşte vânzarea de arme şi echipamente speciale (militare). Ne revine peste un sfert din piaţa mondială. Repet, în apropiere sunt numai Statele Unite şi la distanţă mică", a spus Putin, citat de agenţiile locale.
Preşedintele rus a adăugat că restul competitorilor – Franţa, Marea Britanie, Italia etc. – exportă un număr de câteva ori mai mic de arme decât SUA şi Rusia, însă a recunoscut că unii dintre ei sunt pe primul loc în ceea ce priveşte înalta tehnologie militară.
Vladimir Putin a cifrat la 15,2 miliarde de dolari valoarea exporturilor de arme şi echipament militar în 2012, o creştere de 12 % în raport cu anul anterior.
Rusia vinde arme către 66 de ţări şi are acorduri de cooperare tehnico-militară cu alte 85.
"Este necesar să se impulsioneze această tendinţă pozitivă, deoarece înseamnă o mare contribuţie nu numai la bugetul de stat, ci şi la dezvoltarea înaltelor tehnologii", a subliniat preşedintele.
Liderul de la Kremlin a recunoscut problemele pe care le pune acestui sector situaţia economică dificilă prin care trec unele ţări, care decid să amâne aplicarea contractelor privind importurile sau optează pentru cumpărarea licenţelor pentru a fabrica armele pe propriul teritoriu.
În acest sens, a pledat pentru stimularea practicii de acordare de credite, însă a respins în mod categoric posibilitatea ca acestea să fie acordate din "motive ideologice" ca pe vremea Uniunii Sovietice.
"Se subînţelege că nu poate fi vorba de credite pe care URSS le-a acordat la vremea respectivă nu din raţiuni comerciale, ci din motive ideologice. Acei bani nu au mai fost văzuţi de nimeni, niciodată", a spus Putin.
Printre principalii clienţi ai industriei militare ruse din ultimii ani se numără China, India, Vietnam şi Venezuela, care au achiziţionat atât avioane, cât şi elicoptere, baterii antiaeriene, rachete sau nave.
Rusia a mai vândut arme Siriei şi Iranului, Moscova susţinând că aceste exporturi au rol defensiv şi nu alterează echilibrul strategic.
Adunarea Generală a ONU a adoptat marţi primul tratat privind comerţul internaţional cu arme clasice. Principiul tratatului este ca fiecare ţară să evalueze, înaintea oricărei tranzacţii, dacă armele respective riscă să fie utilizate pentru comiterea unui genocid sau a altor încălcări ale drepturilor omului, pentru încălcarea unui embargo internaţional, sau riscă să fie deturnate în favoarea unor terorişti sau a crimei organizate.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat drept un "succes diplomatic istoric" adoptarea tratatului, apreciind că acesta va fi "un nou şi puternic instrument" în eforturile de a împiedica încălcările grave ale drepturilor omului sau ale dreptului internaţional umanitar.
Sursa: Agerpres