Vladimir Putin anunță că Rusia și-a modernizat în totalitate arsenalul nuclear
Vladimir Putin se află în cursa pentru al șaselea mandat, la alegerile prezidențiale din martie 2024. Marți, el a afirmat că toate eforturile de a provoca o înfrângere strategică a Rusiei au fost anulate.
Potrivit șefului de la Kremlin, Rusia și-a modernizat practic în întregime arsenalul nuclear strategic. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu oficiali de rang înalt.
Au participat reprezentanți din domeniul apărării rusă. Printre ei se numără și ministrul Serghei Șoigu.
Vladimir Putin a subliniat că, în fața noilor amenințări politico-militare, rolul arsenalului nuclear rusesc, indiferent că vorbim despre componente aeriene, maritime sau terestre, a cunoscut o creștere semnificativă.
Președintele rus a afirmat că, în cursul acestui an, procentul de arme moderne în cadrul forțelor nucleare a atins 95%. Cel al componentei navale a atins aproape 100%.
El a adăugat că, pe câmpul de luptă, Rusia acționează în conformitate cu ceea ce consideră necesar. Putin a subliniat că Ucraina suferă pierderi semnificative și că rezervele acesteia au fost în mare parte risipite.
În același timp, el a recunoscut că operațiunea militară specială, termenul folosit de Moscova pentru războiul desfășurat împotriva Ucrainei, a dezvăluit unele vulnerabilități ale armatei ruse. Acest lucru a inclus nu doar demolarea mitului invulnerabilității echipamentului militar occidental, ci și evidențierea unor deficiențe în capacitățile armatei ruse. Astfel, Putin a subliniat necesitatea creșterii numărului de drone și sateliți, precum și îmbunătățirea sistemelor de apărare aeriană.
„Am vorbit despre asta de multe ori, evoluţia operaţiunii militare speciale a scos la iveală problemele. Astfel, este necesar să restructurăm serios activitatea sistemului de comunicaţii, să folosim mai eficient mijloacele moderne de recunoaştere, de desemnare a ţintelor şi de luptă contra-artilerie, să dezvoltăm capacităţile constelaţiei noastre de sateliţi – nu doar în zona districtului militar de nord-est, ci şi la nivel global. (…)
Va trebui să creştem serios producţia şi livrările de proiectile de înaltă precizie şi de drone de diferite tipuri”, a precizat președintele Rusiei.
Rusia va ține cont, în negocieri, doar de propriile interese
Liderul rus a afirmat că Rusia este pregătită să intre în negocieri cu Europa, SUA și Kievul. Negocierile ar fi posibile cu condiția ca ele să se desfășoare în conformitate cu interesele sale proprii. Putin a subliniat faptul că orice dialog viitor trebuie să aibă la bază prioritățile și obiectivele Rusiei.
„Şi în Ucraina – cei care sunt agresivi faţă de Rusia – , şi în Europa, şi în Statele Unite, ei vor să negocieze. Să negocieze! Dar noi o vom face numai (pe baza) intereselor noastre. (…) Nu vom renunţa la ceea ce este al nostru”, susține Putin.
Putin s-a exprimat de nenumărate ori în favoarea dialogului pentru pace. Cu toate acestea, liderii occidentali așteaptă alegerile prezidențiale americane din noiembrie înainte de a da curs acestei oferte de negociere.
După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, Rusia a preluat controlul asupra unei proporții de 17,5% din teritoriul anterior recunoscut internațional ca aparținând Ucrainei. În 2014, Rusia a anexat Crimeea, iar în 2022, a declarat că alte patru regiuni ucrainene, controlate parțial de trupele sale, fac acum parte integrantă din teritoriul rusesc.
În contrast, autoritățile de la Kiev afirmă că vor continua lupta până când ultimul soldat rus va fi evacuat de pe teritoriul Ucrainei, subliniind hotărârea lor de a rezista și de a respinge prezența militară rusă.
Acuzele liderului de la Kremlin față de SUA
Putin a acuzat Statele Unite că profită de Europa în propriul lor beneficiu. În plus, el a asigurat că Rusia nu are planuri de a declanșa un război împotriva Europei.
Cu toate acestea, el a subliniat că aderarea Ucrainei la NATO nu este acceptabilă pentru Rusia, fie că vorbim despre o perspectivă de 10 ani sau chiar 20, evidențiind opoziția continuă a Rusiei față de extinderea alianței în această regiune.
În urma loviturii de stat din Ucraina din 2014, Putin a susținut că țările occidentale au acționat „în afara legii” și au impus Rusiei să reacționeze.
„Au acţionat şi au mers în ilegalitate pur şi simplu. În 2014, au dat o lovitură de stat şi au mers mai departe cu această anarhie. Ei bine, pur şi simplu ne-au obligat să răspundem la această anarhie. (…)
Aceasta este alegerea lor, alegerea popoarelor din Europa, noi nu ne-am amestecat niciodată, nu ne amestecăm şi nu ne vom amesteca. Dar ceea ce vom face mai exact este că ne vom apăra interesele”, a declarat Putin.
În paralel, liderul de la Kremlin a imputat Statelor Unite că au împiedicat Rusia să dezvolte relații normale, politice, cu Ucraina.