În curând, Marea Azov va deveni marea internă a Rusiei
Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, a primit spre aprobare un proiect de lege prin care Marea Azov este declarată „marea internă a Rusiei”.
Proiectul de lege a fost aprobat de Comisia de Profil din Duma de Stat a Rusiei. În curând, proiectul de lege va merge spre promulgarea președintelui Rusiei.
„În Dumă a fost depus un proiect de lege ce vizează stabilirea Mării Azov ca mare exclusiv internă a Rusiei, faţă de care principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice.
Ucraina pierde statutul de ţară riverană Mării Azov”, a declarat deputatul rus Mihail Şeremet pentru agenţia de presă RIA Novosti.
Marea Azov se află între Rusia și Ucraina. Totuși, se află de facto sub controlul Guvernului de la Moscova. În iunie 2023, președintele Rusiei a denunţat acordul dintre Moscova și Kiev privind cooperarea şi utilizarea reciprocă a Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci.
Acordul a fost semnat în 2003 și ratificat de Kremlin în 2004. La rândul său, Rada Supremă a Ucrainei a denunţat acest acord pe data de 24 februarie 2022.
Marea Azov, subiect de discordie între Ucraina și Rusia
Marea Azov este o mare interioară situată în partea de nord-est a Mării Negre. Este delimitată de Ucraina la vest și Rusia la est. Este conectată la Marea Neagră prin Strâmtoarea Kerch, situată la nord-est de Peninsula Crimeea.
Relația celor două state în zona Mării Azov a devenit tensionată în contextul anexării ilegale a Peninsulei Crimeea la Rusia în 2014. După aceea, controlul asupra Strâmtorii Kerch a devenit subiectul unor dispute între cele două țări europene. Rusia a construit un pod peste Strâmtoarea Kerch în 2018. Acest lucru a sporit îngrijorările Guvernului de la Kiev cu privire la controlul și accesul la Marea Azov.
În 2018, conflictul lor s-a intensificat în zona Mării Azov. În acel an, Marina Rusă a capturat trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerch, acuzându-le de intrare ilegală în apele rusești. Această acțiune a dus la o escaladare a tensiunilor.