Rusia tratat teste nucleare. Vladimir Putin a promulgat legea

Rusia tratat teste nucleare. Rusia a anunțat oficial anularea ratificării Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare (TICEN/CTBT). Mișcarea lui Vladimir Putin aruncă o umbră sumbră asupra perspectivei dezarmării nucleare și crește temerile privind un posibil conflict global.

În mijlocul Războiului din Ucraina și înfruntărilor tot mai tensionate cu Occidentul, președintele rus Vladimir Putin a semnat legea de revocare a ratificării TICEN.

Această mutare vine ca răspuns la atitudinea Statelor Unite, care nu au ratificat niciodată tratatul.

Liderul de la Kremlin a lăsat să se înțeleagă că Rusia ar putea relua teste nucleare în viitor, subliniind dezvoltarea de noi rachete cu capacitate nucleară înaltă.

vladimir putin
SURSA FOTO: Twitter/Biafra First Son

Rusia tratat teste nucleare. Tratatul a fost adoptat în anul 1996 de către Adunarea Generală a ONU. El avea ca scop interzicerea testelor nucleare. Rusia a ratificat tratatul în 2000.

Legea revocării ratificării Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare a fost adoptată de către Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, și ulterior de către Consiliul Federației la sfârșitul lui octombrie. Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a calificat acest vot drept un „răspuns la o atitudine odioasă a Statelor Unite față de obligațiile privind menținerea securității globale.”

Doctrina militară rusă prevede o recurgere „strict defensivă” la arma atomică în cazul:

  • unui atac asupra Rusiei cu armament de distrugere în masă
  • unei agresiuni cu armament convențional „care amenință existența însăși a statului.”

Kremlinul respinge ideea unui impas în războiul din Ucraina

Kremlinul respinge ideea unui impas în războiul din Ucraina, afirmând că operațiunea militară specială continuă. Comentariile Kremlinului vin în contradicție cu afirmațiile comandantului armatei ucrainene. Luptele intense continuă în Avdiivka.

Kremlinul a respins joi ideea că Războiul din Ucraina se află într-un impas. Comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a sugerat că conflictul a atins un ”nivel tehnologic în aşa fel încât ne aflăm în impas”.

În ciuda acestor afirmații, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a asigurat că Rusia își continuă neîncetat operațiunea militară specială, afirmând că toate obiectivele stabilite urmează să fie atinse.

Dmitri Peskov a fost clar în declarațiile sale că războiul nu se află într-un impas. El a subliniat că Rusia își menține operațiunea militară specială și are în vedere atingerea tuturor obiectivelor stabilite. Această declarație vine ca răspuns la afirmațiile comandantului armatei ucrainene, Valeri Zalujni, care a comparat situația cu un impas tehnic asemănător cu cel din Primul Război Mondial.

Ucraina continuă să desfășoare o contraofensivă începută în iunie, încercând să recucerească teritorii ocupate de Rusia în est și sud. Cu toate acestea, progresul a fost extrem de limitat. Linia frontului, cu o lungime de aproximativ 1.000 de kilometri, a rămas nemișcată de aproape un an, de la recucerirea orașului Herson în noiembrie 2022.