Vladimir Putin s-a răzgândit! Gazprom nu va mai deține monopol pe exportul de gaze în Europa

Vladimir Putin

Sursă: Dreamstime

Mișcare de ultimă oră în Rusia în contextul crizei la energie și gaze cu care se confruntă întreaga Europă. Potrivit ultimelor informații, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat un ordin destul de strict care trebuie respectat în următoarele trei luni.

Potrivit AFP, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a schimbat tactica, având în vedere criza prețului la gaze și energie. Liderul rus a ordonat grupului petrolier Rosneft să prezinte, până în luna martie, un proiect referitor la livrarea de gaze naturale Europei, un monopol deţinut în prezent de grupul Gazprom, în contextul cererii crescute de gaze pe vechiul continent.

Mai exact, conform ordinului venit din partea lui Vladimir Putin, Guvernul, împreună cu Rosneft şi Gazprom, trebuie să prezinte până la 1 martie 2022 un proiect pilot conform căruia Rosneft ar urma să livreze Europei zece miliarde de metri cubi de gaze naturale. De menționat este faptul că, în momentul de față, principalul obstacol care stă în calea eventualelor exporturi de gaze ale Rosneft spre Europa este faptul că, potrivit legislaţiei ruseşti, Gazprom are monopol pentru exporturile de gaze prin conducte din Rusia.

În ceea ce privește situația altor producători ruşi de gaze, cum este Novatek, aceștia pot să exporte gaze sub formă de gaze lichefiate dar Gazprom este singura companie care în prezent poate să exporte gaze prin conducte. Întrebat cu privire la acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că „acest subiect este în curs de elaborare la nivelul Guvernului”, transmite Agerpres.ro.

Cum va fi afectată Europa

Trebuie menționat faptul că Grupul Rosneft este cel mai mare producător de petrol din Rusia, iar Igor Sechin, directorul general Rosneft şi un apropiat al lui Vladimir Putin, a cerut în repetate rânduri preşedintelui Rusiei să ridice monopolul de care beneficiază Gazprom cu privire la livrările de gaze prin gazoducte prin Europa.

De cealaltă parte, situația din Europa se degradează în tot acest timp. Întreg continentul depinde de Rusia pentru o treime din aprovizionarea cu gaze naturale, se confruntă de mai multe luni cu o creştere explozivă a preţurilor la gaze naturale pe fondul cererii crescute apărute odată cu relansarea economică după pandemia de Covid-19.

Totodată, chiar dacă Gazprom îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale faţă de Europa, grupul rus nu îşi umple gazoductele la capacitate maximă. Unele state europene au dat vina pe Rusia pentru creşterea preţurilor la gaze, acuzând Moscova că vrea astfel să accelereze punerea în serviciu a gazoductului Nord Stream 2.

Mai trebuie menționat și faptul că dacă se va permite accesul Rosneft la gazoductele Gazprom, acest lucru ar permite Rusiei să se conformeze cu directivele europene din domeniul energiei, conform cărora furnizorii energetici ai Europei nu pot controla simultan produsele livrate cât şi infrastructura de livrare.

Pe de altă parte, această condiţie reprezintă un obstacol pentru Gazprom, care depinde în special de o aprobare venită de la Autoritatea de reglementare din Germania pentru a putea pune în serviciul gazoductul Nord Stream 2.