Rusia susține că va deschide un coridor umanitar de la Mariupol
Mizintsev a precizat că autoritățile ucrainene au anunțat patru rute suplimentare către Zaporojie pentru miercuri, dar Kievul a continuat să se opună eforturilor de evacuare a oamenilor în Rusia. Forțele armate ruse, precum și forțele Republicilor Populare Donețk și Lugansk, suspendă utilizarea armelor de-a lungul tuturor rutelor, inclusiv cele trasate de Ucraina, a precizat generalul, potrivit agenției ruse de stat, Tass.
Forțele armate ruse vor deschide un coridor umanitar suplimentar pentru evacuarea civililor și a cetățenilor străini de la Mariupol la Zaporojie (cu o oprire la Berdyansk) la ora 10:00 pe 31 martie, a declarat Mizintsev. Potrivit acestuia, drumul care leagă Berdyansk și Mariupol este în mod regulat sub tirul armatei ucrainene și al batalioanelor naționaliste. Mizintsev a cerut ca autoritățile de la Kiev să creeze condiții pentru coridorul umanitar.
Kievul, acuzat de situația navelor blocate în porturile ucrainene
Potrivit acestuia, peste 60 de nave străine rămân blocate în porturile ucrainene, din cauza amenințării atacurilor cu obuze din partea Kievului în apele teritoriale ale Ucrainei, precum și o amenințare ridicată cu mine, care împiedică navele să părăsească în siguranță porturile.
„Forțele armate ruse deschid zilnic, între orele 8:00 și 19:00, ora Moscovei, un coridor umanitar în direcția sud-vest din apele teritoriale ale Ucrainei, care are o lungime de 80 de mile marine și o lățime de trei mile marine”, a precizat Mizintsev.
El a remarcat că Ucraina a continuat să nu-și arate disponibilitatea de a asigura trecerea în siguranță a navelor străine, ferindu-se să coopereze în rezolvarea problemei.
Putin refuzase anterior o operațiunea umanitară la Mariupol
Cu toate acestea, amintim că, preşedintele francez, Emmanuel Macron, spune, după ce a vorbit la telefon cu omologul său rus, că acesta nu a fost de acord cu operațiunea umanitară de salvare a cetățenilor orașului ucrainean Mariupol.
Şeful statului francez i-a prezentat operațiunea de evacuare a locuitorilor din Mariupol lui Putin, dar acesta a spus că mai are nevoie să se gândească înainte de a da un răspuns, precizează comunicatul președinției franceze. Președintele Macron vorbise anterior la telefon și cu primarul orașului ucrainean, pentru a pune la punct evacuarea civililor care vor să plece, și asigurarea de hrană, apă și bunuri de primă necesitate pentru cei care vor să rămână, transmite Rador.
Moscova condiționase operațiunea umanitară de depunerea armelor
De asemenea, președintele Franței i-a cerut lui Putin să ridice asediului asupra orașului, pentru că aceia care se mai află acolo riscă să moară de foame și de sete, reproșându-i Rusiei că nu respectă dreptul umanitar internațional.
Cât privește poziția Rusiei, aceasta este exprimată într-un comunicat al Kremlinului, potrivit căruia, pentru o soluție la situația umanitară dificilă din acest oraș, luptătorii naționaliști ucraineni trebuie să renunțe la rezistență și să depună armele.