Rusia folosește prizonieri pentru a lupta în Ucraina de mai bine de un an, Vladimir Putin oferindu-le inițial grațierea și libertatea după șase luni, chiar dacă au fost condamnați pentru o infracțiune violentă. Dar BBC a descoperit că această înțelegere este de domeniul trecutului.
Vladimir Putin a schimbat condițiile pentru prizonierii ruși folosiți în Ucraina
Acum, ei nu mai primesc grațiere, se confruntă cu condiții mai dure și, în loc să se întoarcă acasă mai devreme, trebuie să lupte până la sfârșitul războiului.
„Dacă vă înscrieți acum, fiți pregătiți să muriți”, scrie un bărbat pe nume Serghei pe o cameră de chat pentru foștii prizonieri ruși care luptă în Ucraina.
El spune că din octombrie face parte dintr-un nou tip de unitate militară cu numele „Storm V”, la care sunt repartizați acum condamnații.
„Înainte puteai să pleci după șase luni. Dar acum, trebuie să reziști până la sfârșitul războiului”, scrie el.
Când a început recrutarea în masă a prizonierilor ruși în vara anului 2022, aceasta a fost condusă de Evgheni Prigojin, cândva șeful grupului militar privat Wagner. Prizonierilor li s-a oferit un cazier curat, grațiere totală din partea lui Vladimir Putin și li s-a permis să se întoarcă acasă după șase luni pe câmpul de luptă.
Înainte de a muri într-un accident de avion în luna august, Prigojin a declarat că aproape 50.000 de prizonieri ruși au fost trimiși pe linia frontului în cadrul acestui acord. Cifre similare au fost citate și de activiștii pentru drepturile omului. Mii de astfel de prizonieri au murit, dar alții, inclusiv zeci de prizonieri condamnați pentru crime violente, s-au întors acasă, unii dintre ei ajungând să recidiveze și chiar să comită din nou crime.
Armata rusă a preluat acest sistem în februarie 2023, oferind inițial aceleași stimulente ca și Prigojin. Dar prin acest angajament ei se aflau într-o poziție mai privilegiată decât soldații obișnuiți. Acest lucru i-a supărat pe bărbații care fuseseră mobilizați și pe familiile lor.
Noile condiții pentru prizonieri sunt acum mult mai stricte
Analizând mesajele de pe camerele de chat și vorbind cu luptători și rude, BBC poate confirma că trupele Storm V servesc în prezent de-a lungul liniei frontului, din Zaporizhzhia, în sudul Ucrainei, până la Bakhmut, în est.
Postările de pe rețelele de socializare ale unor persoane ale căror rude servesc în unitățile Storm V indică faptul că vor trebui să rămână pe front până la sfârșitul a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială”.
Prizonierii sunt avertizați despre acest lucru atunci când se înrolează și urmează unui decret din septembrie 2022 al lui Vladimir Putin care înseamnă, în esență, că atunci când un contract expiră, acesta nu poate fi de fapt reziliat și este reînnoit.
Acum, singura modalitate prin care prizonierii pot obține o eliberare completă este dacă primesc o decorație de stat, dacă devin incapabili să lupte, dacă ating limita maximă de vârstă sau dacă războiul însuși se încheie.
În loc de grațiere, foștii prizonieri primesc acum un fel de eliberare condiționată la sfârșitul perioadei petrecute în armată. Aceasta înseamnă că, dacă sunt găsiți vinovați de comiterea unei noi infracțiuni, sentința lor va reflecta și condamnările anterioare.
De asemenea, președintele Putin nu mai este implicat în semnarea personală a grațierilor, ceea ce înseamnă mai puține titluri nedorite în mass-media despre faptul că el a grațiat persoane condamnate pentru crimă și infracțiuni sexuale.