Urmează războiul Rusiei cu Occidentul? Ce coace Putin. Acum s-a aflat
În plus, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că orice intervenție străină în Ucraina ar provoca ceea ce el a numit o reacție „fulgerătorare” din partea Moscovei. În plus, Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat NATO să nu-i testeze răbdarea, scrie CNBC.
La rândul lor, oficialii occidentali au respins retorica de „bravadă” și „periculoasă” a Rusiei asupra războiului nuclear, Regatul Unit cerând aliaților occidentali să „dubleze” sprijinul pentru Ucraina.
Se conturează probabilitatea unei confruntări directe între Rusia și Occident? Mai mulți analiști au comentat acest lucru pentru CNBC.
Atacul nuclear
La începutul săptămânii, ministrul rus de Externe a avertizat că amenințarea unui război nuclear „nu poate fi subestimată”, subliniind că furnizarea de arme Ucrainei echivalează cu implicarea alianței militare într-un război proxy cu Rusia.
Putin a accentuat retorica belicoasă, amenințând cu o acțiune „rapidă” împotriva oricărei țări care intervine în războiul din Ucraina, creând ceea ce el a numit „amenințări strategice pentru Rusia”.
Apoi a părut să facă aluzie la arsenalul de rachete balistice intercontinentale și arme nucleare al Rusiei. Putin a avertizat că Rusia se poate lăuda cu „instrumente” „pe care nimeni altcineva nu se poate lăuda că le are”. „Le vom folosi dacă va fi necesar”, a amenințat liderul rus.
Putin joacă la cacealma
Dar unii analiști cred că Putin joacă la cacealma, iar șansele unui război nuclear sunt îndepărtate.
„Cred că în acest moment să spunem că va avea loc un război nuclear sau un Al Treilea Război Mondial, dincolo de granițele Ucrainei”, a spus Samuel Ramani, analist geopolitic și membru asociat la Royal United Services Institute.
„Dacă există o depășire a graniței în acest moment, probabil că Moldova este vulnerabilă în ceea ce privește o invazie”, a spus el.
El a menționat că Rusia are o istorie lungă de utilizare a „procesului nuclear” ca o modalitate de a împiedica Occidentul să urmeze politici de securitate care nu le plac, cu escaladarea retoricii ostile menite să descurajeze membrii NATO să facă livrări de arme grele în Ucraina.
Pericol sau nu?
Cu toate acestea, Ramani a remarcat că amenințarea pe care o reprezintă Rusia ar putea deveni mai acută dacă se simte umilită pe câmpul de luptă. Eșecurile militare din Ucraina în jurul datei de 9 mai ar putea reprezenta un anumit pericol.
Amenințarea cu atacuri nucleare face parte din „manualul strategic” al lui Putin, a declarat William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional de Studii Strategice. ”Putin are un apetit pentru risc mult mai mare decât Occidentul”, a declarat el.
„În cele din urmă, dacă folosește arme nucleare, chiar și o lovitură demonstrativă, aceasta ar transforma Rusia într-un paria global”, a spus Alberque. „Trebuie să ne păstrăm calmul și să gestionăm riscul. Să nu intram în panică atunci când va face ceva la care s-ar putea să nu ne așteptăm”, a adăugat el.
Nu există niciun indiciu că va exista o confruntare directă, a declarat pentru CNBC Liviu Horovitz, cercetător în politică nucleară la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.
Mentalitate de război
În timp ce o confruntare directă între Rusia și Occident rămâne puțin probabilă, un obseravator al politicii Rusiei a spus că guvernele occidentale trebuie să-și ”injecteze populațiile” cu o „mentalitate de război” pentru a le pregăti pentru greutățile cu care s-ar putea confrunta pe măsură ce consecințele economice ale războiului continuă. Printre acestea se numără creșterea costurilor cu energia și lanțurile de aprovizionare date peste cap de Rusia și Ucraina, considerate cele mai mari „coșuri de pâine” din lume.