A început vânătoarea de vinovați la Kremlin?

Acest lucru vine după ce s-a dezvăluit că Putin a început o „vânătoare de vrăjitoare” în cercul său de apropiați și a devenit tot mai precaut față de aliații apropiați după ce SUA și Marea Britanie au primit informații despre planurile sale militare, potrivit Dailymail.

Printre cei care stârnesc suspiciuni se numără Șoigu, care este responsabil de sângeroasa operațiune militară din Ucraina, despre care se crede că a dus la uciderea a peste 10.000 de soldați și la moartea în masă a civililor.

Aparițiile sale publice au fost reduse semnificativ în ultima săptămână, în timp ce fiica sa mai mică, Ksenia, în vârstă de 31 de ani, a fost văzută pozând în culorile ucrainene albastru și galben.

La 18 martie, Șoigu, în vârstă de 66 de ani, a fost menționat într-un raport de pe site-ul Kremlinului, în care se spunea că el și Putin au discutat cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate despre „progresul operațiunii speciale din Ucraina”. Dar nu au fost prezentate videoclipuri și fotografii.

În aceeași zi, Channel One a difuzat un reportaj despre faptul că Serghei Șoigu a înmânat premii, însă o imagine folosită împreună cu reportajul era aceeași cu cea prezentată la 11 martie.

La începutul războiului, el fusese mult mai vizibil și era adesea citat. Apropiații săi au spus că nu se simțea bine – cu probleme cardiace, a declarat pentru agenția de știri de investigație Agentstvo o sursă apropiată ministrului.

Șoigu este văzut ca unul dintre cei mai apropiați și loiali aliați ai lui Putin. Cu toate acestea, au apărut tensiuni în legătură cu desfășurarea războiului cu el și cu alți șefi importanți ai armatei și securității.

Cine ar fi cei vizați de furia lui Vladimir Putin?

Președintele rus caută „vinovații” din spatele impasului invaziei sale din Ucraina și se spune că este „furios” că SUA și Marea Britanie au fost la curent cu tacticile militare ale Moscovei.

Sursele au declarat că scurgerile de informații, care au fost transmise de Londra și Washington la Kiev, sunt văzute ca fiind motivul pentru care generalii de top și forțele de elită ale Rusiei au fost vizate atât de eficient în Ucraina.

Sursele spun că Putin a fost disprețuitor în privat față de vechiul său aliat Alexander Bortnikov, șeful serviciului de securitate FSB, și a început să se rățoiască în întâlniri la adresa lui Valery Gerasimov, șeful Statului Major rus. Despre Bortnikov s-a vorbit ca despre un lider de rezervă în cazul în care Putin ar cădea în urma unei lovituri de stat.

O altă țintă a furiei lui Putin este Igor Kostyukov, adjunctul șefului Statului Major General al forțelor armate, care s-ar putea confrunta cu o îndepărtare iminentă ca parte a unei epurări mai ample. Anterior, înainte de invazie, el l-a umilit public pe șeful SVR pentru informații externe, Serghei Narîșkin.

Putin, mai preocupat de tehnica militară decât de viețile militarilor

Dar, se pare că Vladimir Putin este mai preocupat de pierderile de echipamente militare decât de numărul victimelor de pe câmpul de luptă. De aceste pierderi de echipamente l-a învinuit pe Gerasimov. Un bilanț de 50.000 de victime ar fi „nimic în comparație cu obiectivele care vor fi atinse după victorie”, le-ar fi spus el comandanților săi.

Unii cred că el plănuiește o înțelegere pe care o va vinde ca o „capitulare” ucraineană urmată de o „paradă a victoriei” la Moscova la începutul lunii mai.

„Este furios că serviciile de informații americane și britanice par să cunoască tot timpul următoarele mișcări ale armatei ruse, începând cu prezicerea invaziei înainte ca el să fie pregătit să o recunoască”, a declarat o sursă.