Mai ales în unele democrații consacrate. Și aduceau argumente solide. Victoria lui Trump a contribuit la alimentarea unor candidaturi de extremă-dreapta. Cel mai cunoscut caz este cel al șefei partidului francez Adunarea Națională Marine Le Pen, potrivit unui editorial publicat de Politizoom.

Trump, Bannon și prejudiciile aduse NATO și UE

Din fericire, francezii nu sunt la fel de creduli precum republicanii americani și i-au arătat asta în 2017, când nu i-au dat voturile necesare pentru a ajunge șefă la Elysee. Dar prietenul și fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, a sărit calul și a încercat să-l convingă pe Trump să facă cât mai multe probleme. Nu doar în SUA, ci și peste Ocean.

Donald Trump a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a slăbi NATO și Uniunea Europeană, poziționându-se de partea celor care au votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE. De asemenea, s-a angajat într-o poveste de dragoste neîmpărtășită cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. Trump s-a implicat și într-o tentativă de insurecție fără precedent, după ce a fost umilit la alegerile prezidențiale din 2020.

Răul fusese făcut

Din ziua în care Biden a preluat mandatul la Casa Albă, preocuparea sa majoră, după ce s-a confruntat cu criza Covid, a fost anularea prejudiciilor pe care Trump le-a adus NATO și UE. Biden a promis loialitate față de NATO și a promis că SUA nu-și vor abandona aliații. Dar răul fusese deja făcut, iar partidele de extremă-dreapta intrate în alegeri erau la un pas de a transforma democrațiile în state autoritare.

Doar Bush senior a mai reușit așa ceva

Dar în scenă a intrat Vladimir, care a invadat un stat vecin sub un pretext fals. El a făcut ce nu reușise poate să facă Biden. Toate statele NATO au văzut imediat că „Ursul rus” nu doarme, ba chiar că își ascute ghearele. Și au realizat că sunt în pericol. Așa că au început să susțină sancțiunile SUA și să ofere Ucrainei sprijin material. Ba chiar și țările care nu fac parte din NATO au dorit să ia parte la sancțiunile împotriva Rusiei. Ultimul președinte american care a reușit așa ceva a fost Bush senior, în 1991, în timpul Operațiunii „Furtună în Deșert”.

Putin nu a studiat niciodată așa numita Lege a consecințelor nedorite

Dar, ca și Trump, Putin nu a studiat niciodată așa numita Lege a consecințelor nedorite. După ani de amenințări, invazia Ucrainei a determinat în cele din urmă Finlanda și Suedia să caute intrarea în NATO pentru a se proteja de orice agresiune a Rusiei. Iar Norvegia și Danemarca probabil le vor urma exemplul.

Europenii încep să se trezească

În toată Europa, există milioane de oameni care își amintesc brutalitatea regimului sovietic. Slovacia, Slovenia, Cehia, Moldova, Polonia, statele baltice, toate au populații care își amintesc ”binecuvântările Paradisului Socialist”. Iar unele, dacă nu toate, au partide de extremă-dreaptă înfloritoare sau în ascensiune, care așteaptă vremuri mai bune.

Dar speranțelor lor s-ar putea nărui. Emmanuel Macron a devenit primul președinte francez din ultimii 20 de ani care a câștigat un al doilea mandat. Încă o dată, a trimis-o pe lidera de extremă dreapta la culcare, câștigând cu 17 procente în fața ei. De asemenea, slovenii au organizat alegerile naționale, iar prim-ministrul Janez Jansa, de extremă dreapta, își caută acum un nou loc de muncă. Se pare că europenii încep să vadă pericolele pe care le aduce extrema dreaptă.