Vladimir Putin și Joe Biden, în conflict din cauza Ucrainei. S-au amenințat reciproc la telefon

Un oficial al administrației americane a informat că Vladimir Putin s-a declarat „mulţumit” de această convorbire de aproximativ 50 de minute, „serioasă şi concretă”, conform informațiilor transmise de agenţia AFP.

Cei doi lideri au menţionat calea diplomatică pentru ieşirea din criza generată de ameninţarea unei invazii ruse. Dar orice progres diplomatic va însemna în primul rând o „dezescaladare” în Ucraina, a mai spus liderul de la Casa Albă.

SUA vor răspunde într-o manieră fermă oricărei invazii ruse a Ucrainei

Joe Biden a participat la această convorbire telefonică, a doua în mai puţin de o lună cu liderul de la Kremlin, din Wilmington, oraşul său natal din statul Delaware, unde se află în perioada sărbătorilor de sfârşit de an.

De asemenea, SUA vor răspunde „într-o manieră fermă” oricărei invazii ruse a Ucrainei, a afirmat Biden în cadrul convorbirii cu Vladimir Putin, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, fără a da alte detalii.

Potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin după convorbire, Joe Biden a subliniat că Washingtonul nu va desfăşura „arme ofensive” în Ucraina. Casa Albă a minimalizat aceste afirmaţii, dând asigurări că aceasta este doar o simplă confirmare a politicii actuale.

Kremlinul a cerut rezultate la cererile sale de garanţii de securitate

La rândul său, Kremlinul a cerut „rezultate” la cererile sale de „garanţii” de securitate: negocierea a două tratate de redefinire a echilibrului şi arhitecturii de securitate a Europei care vor fi discutate în curând în cadrul convorbirilor ruso-americane prevăzute să aibă loc pe 10 ianuarie la Geneva .

Pentru Moscova, securitatea Rusiei presupune interzicerea oricărei extinderi a NATO, percepută ca o ameninţare existenţială, şi încetarea activităţilor militare occidentale în apropierea graniţelor ruse, zonă pe care o consideră că se încadrează în aria sa de influenţă, potrivit informațiilor transmise de sursa menționată.