Este omenirea la un pas de un război nuclear, ca urmare a tensiunilor generate de războiul din Ucraina?

Joe Biden, despre posibilitatea unui atac nuclear ordonat de Vladimir Putin

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi-a prezentat gândurile cu privire la acest subiect, afirmând că, deocamdată, SUA nu consideră că Vladimir Putin ar fi pregătit să folosească armele nucleare.

Totuşi, retorica ce vine în aceste zile dinspre Kremlin, dar şi de la mulţi dintre propagandiştii lui Putin este periculoasă şi extrem de iresponsabilă, mai spune liderul de la Casa Albă.

„Știu că mulți oameni din întreaga lume sunt îngrijorați de utilizarea armelor nucleare. Până acum, nu vedem niciun semn că Rusia intenționează să folosească arme nucleare în Ucraina. Dar retorica Rusiei, zdrăngănind din când în când o sabie nucleară, este în sine periculoasă și extrem de iresponsabilă”, a declarat Joe Biden, citat de The New York Times.

Preşedintele Statelor Unite a mai avertizat şi asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea, asupra întregii planete, un conflict nuclear.

Utlizarea armelor nucleare în contextul războiului din Ucraina ar fi „absolut inacceptabilă pentru SUA și restul lumii” și „ar duce la consecințe grave”, a precizat Joe Biden.

Americanii vor furniza Ucrainei sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS

Pe de altă parte, Statele Unite au provocat furia Rusiei după anunţul venit marţi, privind furnizarea către Ucraina de sisteme avansate de lansatoare de rachete.

SUA „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a transmis preşedintele Joe Biden.

Este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare, a explicat presei un înalt oficial de la Casa Albă.

Echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri.

„Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale”, este poziţia clară a lui Joe Biden.

Aceste echipamente HIMARS fac parte dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari.