Vladimir Putin: SUA vor să împiedice realegerea lui Sepp Blatter la preşedinţia FIFA

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în cadrul unei intervenţii la o televiziune rusă, că Statele Unite folosesc justiţia pentru a împiedica realegerea lui Joseph Blatter la preşedinţia FIFA, informează L'Equipe.

"Este vorba de o încălcare grosolană a regulilor de funcţionare a organismelor internaţionale", a declarat Putin, acuzând Washingtonul că "impune propria justiţie altora", într-un caz în care "niciunul dintre funcţionarii FIFA nu e american" şi în care "nicio faptă nu s-a produs în SUA".

Justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali, în cazul de corupţie în care au fost efectuate, miercuri, arestări la Zurich.

Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autorităţile americane. El a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înşelătorie, fraudă elecroinică şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner şi două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate în acest caz.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi miercuri la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: britanicul Jeffrey Webb, vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, costaricanul Eduardo Li, viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas, ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, uruguayanul Eugenio Figueredo, vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel din Venezuela, membru al CONMEBOL şi brazilianul José Maria Marin, membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Cei şapte erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, în cadrul căruia au loc vineri alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter.

Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Într-un alt dosar, Parchetul elveţian a confiscat, tot miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru "spălare de bani şi management defectuos", în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 din Rusia şi 2022 din Qatar. Ministerul elveţian de Justiţie a precizat că ancheta penală a fost începută la 10 martie.