Vladimir Putin a participat luni, 11 decembrie, la ceremonia de inaugurare a două submarine nucleare noi. Acestea urmează să se alăture flotei ruse. În acest context, liderul de la Kremlin a promis să continue să „crească puterea navală” a Rusiei.
Construcția submarinelor „Krasnoiarsk” și „Imperator Aleksandr III” a durat aproape șase ani. Ele reprezintă a patra generație de submarine cu propulsie nucleară din Rusia. Acestea sunt destinate să întărească flota rusă din regiunea Pacificului, având baza în Extremul Orient rusesc.
Reușită a submarinului Imperator Aleksandr III
Ministerul rus al Apărării a raportat, în noiembrie, o reușită a submarinului Imperator Aleksandr III. Acesta a efectuat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava. Racheta este proiectată pentru a transporta focoase nucleare.
În timpul ceremoniei organizate luni la Severodvinsk, în apropiere de Arhanghelsk (nord-vest), Vladimir Putin a transmis un mesaj categoric. El a exprimat aprecierea pentru integrarea acestor „transportatoare redutabile de rachete, fără echivalent în categoria lor”, în serviciul forțelor marine ruse.
Prezența navală rusă se întărește în regiuni cheie
Vladimir Putin a subliniat că „eforturile de consolidare a puterii maritime a Rusiei vor continua fără îndoială”.
Liderul rus s-a angajat să întărească prezența navală rusă „în regiunile Arctice, Extremul Orient, Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Caspică”.
Vladimir Putin anunță alte opt submarine nucleare
Conform declarațiilor liderului rus, alte opt submarine nucleare, de diferite clase, sunt în prezent în proces de producție în șantierele navale ale țării.
De la începutul războiului în Ucraina și ca reacție la reversurile militare suferite de forțele ruse în 2022, Rusia a inițiat o consolidare a capacităților sale militare. În luna octombrie, parlamentul rus a aprobat creșterea cheltuielilor militare. La începutul acestei luni, Putin a dispus o majorare cu 15% a numărului de soldați, conform informațiilor furnizate de AFP.
Amintim că la sfârșitul lui octombrie, Vladimir Putin a supravegheat exerciții militare masive. Acest lucru a generat o creștere a tensiunilor în cadrul scenei internaționale.
Conform unui comunicat oficial al Kremlinului, sub conducerea sa, Forțele Armate ruse au desfășurat exerciții implicând tiruri de rachete balistice și de croazieră, subliniind astfel pregătirea Rusiei pentru diverse scenarii.
Potrivit declarațiilor de la acel moment ale ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, exercițiile au inclus simularea unui „atac nuclear masiv” ca răspuns la o posibilă agresiune nucleară din partea unui inamic.