Moscova va facilita accesul la cetăţenia rusă pentru străinii care semnează un contract în armată şi familiile lor, în plin conflict în Ucraina, potrivit unui decret semnat vineri de preşedintele rus Vladimir Putin.

Acces simplificat la cetăţenia rusă

„Cetăţenii străini sau apatrizii care semnează un contract pentru a servi în forţele armate ruse (…) pentru cel puţin un an şi care participă (sau au participat) la operaţiuni militare cel puţin şase luni” vor beneficia de procedura simplificată pentru obţinerea unui paşaport rusesc, potrivit acestui decret, citat de France Presse.

Textul, publicat pe portalul de documente oficiale, precizează că măsura se va aplica şi celor care au servit mai puţin de şase luni, dacă au suferit o rană în luptă care să le permită să fie demobilizaţi „din motive de sănătate”.

Soţii, copiii şi părinţii străinilor care semnează un contract cu armata vor putea beneficia de asemenea de acces simplificat la cetăţenia rusă, de asemenea conform decretului.

Cui se adresează această facilitate

Această măsură pare să se adreseze în special imigranţilor din fostele republici sovietice din Asia Centrală, care ocupă cele mai proaste locuri de muncă în oraşele mari, precum capitala Moscova.

După anunţul făcut săptămâna trecută al unei mobilizări „parţiale” de către Rusia, confruntată cu dificultăţi militare în Ucraina, mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală au cerut cetăţenilor lor să nu participe la conflict, aminteşte AFP.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a semnat de asemenea o lege conform căreia străinii care se înrolează în armată pentru o perioadă de cel puţin un an pot cere cetăţenia, fără a fi nevoiţi să justifice cei cinci ani de rezidenţă pe teritoriul Rusiei care se cer în mod normal.

Țările UE, mai restrictive cu cetățenii ruși

În același timp, Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor, în timp ce mii de ruşi încearcă să-şi părăsească ţara pentru a se pune la adăpost de mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin.

Aceste noi ”orientări”, transmise de Bruxelles statelor UE, ”se referă numai la vizele de scurt sejur şi la controalele la frontiere, nu şi la azil. Azilul rămâne un drept fundamental”, a adăugat comisarul european.

”Ca urmare a noului context de securitate, statele membre sunt invitate să reexamineze vizele deja acordate” cetăţenilor ruşi, a mai cerut reprezentanta Comisiei Europene.