Vladimir Putin, trădat chiar de aliatul său. Turcia, înțelegere cu SUA: Au discutat despre relansarea acordului F-35

Vladimir Putin

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Turcia este tot mai aproape de o înțelegere cu SUA pentru a ceda sistemul antiaerian rusesc S-400. În schimb, ar putea reintra în programul F-35. În iulie 2019, Turcia a fost exclusă oficial din programul F-35, după ce a primit primele componente ale sistemului S-400.

Turcia și Statele Unite au făcut progrese în negocierile privind sistemul rusesc de apărare aeriană S-400. Ankara ar putea renunța la aceste echipamente în favoarea avioanelor americane F-35, după o lungă perioadă de tensiuni.

Posibilitatea revenirii în programul F-35

Ankara și Washington negociază transferul controlului asupra sistemului S-400 către SUA. Acest pas ar putea readuce Turcia în programul de avioane de luptă F-35, din care a fost exclusă în 2019. Până acum, discuțiile se concentrează pe soluții care să nu încalce termenii contractului cu Rusia.

Turcia a fost eliminată din programul F-35 după ce a primit primele componente ale sistemului S-400. Washingtonul a folosit această excludere pentru a presa Turcia să alinieze politica sa de apărare la cea a NATO. Deși guvernul turc a fluturat ideea achiziționării de avioane Su-35 sau Su-57 din Rusia, Ankara a rămas dependentă de sprijinul tehnologic și militar occidental.

SUA propune un compromis

În vara anului 2024, Statele Unite au venit cu o propunere. Sistemele S-400 ar rămâne în Turcia, dar sub control american, conform unui raport al publicației Kathimerini. În plus, rachetele ar putea fi mutate la baza Incirlik, controlată de SUA. În acest fel, Turcia ar păstra aparențele unui acord neîncălcat cu Rusia, în timp ce SUA ar avea acces la tehnologia rusească pentru teste.

Aderarea Turciei la NATO, integrarea sa în structurile militare occidentale și dependența de Occident pentru tehnologie și sprijinul comercial, politic și militar constituie obstacole majore în achiziția avioanelor rusești.

După negocieri cu Washingtonul, Turcia își concentrează acum eforturile financiare asupra achiziției de F-35, în loc de avioanele mai vechi F-16.

Conform publicației grecești Kamerini, citată de Bulgarian Military, Statele Unite au făcut o propunere detaliată în vară pentru a aborda problema achiziției sistemului S-400 de către Turcia.

Michael Rubin, fost oficial al Pentagonului, a confirmat aceste discuții, menționând că Washingtonul și Ankara sunt aproape de o soluție convenabilă pentru ambele părți. Aceste teste ar oferi informații valoroase despre capacitățile sistemului de apărare al Rusiei.

„Surse din regiune au indicat că, în timpul vizitei lor în Turcia, în perioada 1-2 iulie 2024, Celeste Wallander, secretarul adjunct al Apărării pentru Afaceri de Securitate Internațională, și Michael Carpenter, consilier special al președintelui și director principal pentru Europa în SUA., au discutat cu oficialii turci despre relansarea acordului F-35. În schimbul aderării la programul F-35, ei au cerut Turciei să predea sistemele S-400 Statelor Unite sau să le mute în sectorul controlat de SUA de la baza Incirlik”, a afirmat Rubin.

Prezentarea acestui plan sugerează că eforturile de soluționare a problemei S-400 sunt active. Se analizează diverse opțiuni, iar posibile modificări în politica sau legislația SUA ar putea fi iminente.

Această situație deschide, de asemenea, posibilitatea ca sistemele S-400 să fie testate de forțele armate americane. Testele ar oferi informații valoroase pentru contracararea capacităților de apărare aeriană ale Rusiei.

Înarmarea cu F-35, un avantaj strategic

Odată reintegrată în programul F-35, Turcia va consolida semnificativ poziția sa strategică în regiune. Acest lucru va oferi Turciei un avantaj tehnologic pe termen lung, întrucât F-35 este considerat unul dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume.

Washingtonul va avea control asupra logisticii F-35 prin sistemul ALIS, ceea ce reduce riscurile ca aeronavele să fie utilizate în mod neadecvat de către Turcia. În cazul unor tensiuni, SUA ar putea opri rapid operațiunile aeronavelor aflate „în mâini străine”.

Negocierile sunt încă în desfășurare, dar semnele indică o soluție pozitivă în viitorul apropiat, care ar putea redefini relațiile dintre Turcia, SUA și NATO.