Vladimir Putin ar vrea ca Ungaria să iasă din NATO
Într-un ultimatum înainte de începerea invaziei din Ucraina, președintele Vladimir Putin a vorbit clar despre obiectivele sale în Europa de Est, inclusiv în Ungaria. El a scris că NATO ar trebui să înceteze extinderea spre est și să revină la frontierele sale de dinainte de mai 1997, ceea ce ar însemna retragerea chiar și din Ungaria.
Zsolt Németh, președintele Fidesz al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar, a declarat că dacă nu am fi membri NATO, ar trebui să ne apărăm țara de un atac rusesc.
În luna mai, acesta a vorbit despre astfel de preocupări la o conferință a Consiliului Atlantic Maghiar (MAT), spunând că Rusia nu ar dori să invadeze Ungaria. În schimb, ar dori să aibă un cuvânt de spus în ceea ce face Ungaria, cum își alege țara aliații, ce reprezintă în forumurile internaționale și de unde cumpără arme.
Németh a concluzionat că Rusia ar contesta suveranitatea Ungariei dacă ar putea, dar NATO, care este o alianță defensivă, protejează Ungaria de a deveni din nou o victimă a Moscovei.
Premierul Viktor Orbán și guvernul său spun în mod regulat că, dacă blocul occidental ar fi luat în considerare preocupările de securitate legitime ale lui Putin, războiul din Ucraina nu ar fi început.
Cu toate acestea, știm ce a cerut Putin de la „Occident” și că ar fi catastrofal pentru Ungaria, dacă am fi de acord cu Zsolt Németh, care este, de asemenea, membru al Fidesz și stă întotdeauna lângă Orbán în timpul discursului acestuia din urmă la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, din România, scrie dailynewshungary.com.
Rusia, ultimatum pentru Ungaria înainte de invazia Ucrainei
Președintele rus a „vorbit” clar în două documente, care pot fi considerate ultimatumuri înainte de invazia Ucrainei. Pe 17 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a publicat cererile sub forma a două proiecte de tratate cu NATO și SUA, propunând limite ale influenței și activităților acestora în Europa.
Ei au dat doar o lună pentru răspuns, incluzând chiar și sărbătorile de Crăciun și de sfârșit de an, mai precizează sursa citată.
Printre cererile lui Putin se numărau:
- încetarea extinderii în continuare a NATO,
- interzicerea desfășurării de rachete cu rază intermediară de acțiune în zone din care acestea ar putea ajunge pe teritoriul Rusiei,
- interzicerea activității militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz sau Asia Centrală.
În plus, aceasta ar fi interzis, de asemenea, desfășurarea de forțe sau arme în țările care au aderat la alianță după mai 1997. Iar asta ar fi însemnat, practic, retragerea NATO din Ungaria.
Pretențiile de securitate ale Rusiei ar trebui luate în considerare, spune Orbán
În „misiunea sa de pace” din iulie, premierul Viktor Orbán a vorbit despre pretențiile de securitate ale Rusiei și despre distanța dintre aceste cerințe și dorința NATO de a se conforma acestora. Dar distanța nu este insurmontabilă, credea atunci premierul ungar. El a spus că părțile ar trebui să ajungă la un acord care să garanteze pacea, să ia în considerare cererile de securitate ale Rusiei și să fie acceptabil pentru NATO.
Unii politicieni maghiari critică în mod constant Occidentul pentru că nu a oferit ajutor luptătorilor maghiari pentru libertate antisovietici în 1956. Occidentul și-a respectat acordul cu sovieticii privind împărțirea celei mai mari părți a lumii în sfere de interes. Iar în acea împărțire, Ungaria făcea parte din blocul sovietic.
Guvernul maghiar ar sprijini o astfel de împărțire
Și se pare că guvernul ungar ar sprijini din nou o astfel de împărțire. Acest lucru ar însemna că unele părți din Europa de Est (de exemplu, Ucraina sau o parte a acesteia) sunt „de neatins”, deoarece sunt sfere de interes pentru Rusia. Cu toate acestea, această inițiativă ar putea însemna că, pe termen lung, și Ungaria va cădea (din nou) în mâinile Rusiei. Iar Vladimir Putin nici măcar nu încearcă să ascundă faptul că recâștigarea unui (oarecare) control asupra statelor est-europene face parte din planul și cererile sale.
Acesta este un aspect pe care ar trebui să îl luăm în considerare înainte de discuțiile de pace previzibile, inițiate de Trump, mai precizează dailynewshungary.com. Majoritatea maghiarilor sunt pro-UE și pro-NATO și nu ar accepta niciodată să redevină parte a blocului estic. Ar putea fi reconfortant faptul că guvernul Orbán subliniază, de asemenea, în mod regulat, că Ungaria este și va rămâne un membru NATO și UE în ciuda tuturor certurilor.