Rusia este terminată. Semnalul a venit la Kremlin, prin vocea purtătorului de cuvânt, Dmitri Peskov. Acesta a făcut referire la sancțiunile impuse împotriva țării conduse de Vladimir Putin. Măsurile au fost luate în contextul invadării Ucrainei de către armata rusă.
Rusia este terminată. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a recunoscut că sancțiunile Vestului împotriva statului condus de Vladimir Putin „sunt grele și problematice”.
„Sunt sancțiuni grele, sunt problematice”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicația rusă Moskovsky Komsomolets. El a vorbit despre sancțiunile economice fără precedent impuse în acest week-end de statele occidentale asupra Rusiei după invadarea Ucrainei.
Cu toate acestea, Dmitri Peskov este de părere că Rusia are potențialul de a compensa pagubele. El a spus că guvernul are planuri să răspundă la sancțiuni, acestea au fost pregătite în avans.
„A existat o pregătire sistematică pentru posibile sancțiuni, inclusiv cele mai severe”, a subliniat Peskov.
Aprovizionarea cu arme și muniții pe teritoriul Ucrainei un factor extrem de periculos
Totodată, secretarul de presă al președintelui Rusiei a spus că aprovizionarea cu arme și muniții din Uniunea Europeană către Ucraina ar destabiliza situația, iar pe termen lung ar avea consecințe periculoase.
„Aprovizionarea cu arme și muniții pe teritoriul Ucrainei, din punctul nostru de vedere, poate și va deveni un factor extrem de periculos și destabilizator, care în niciun caz nu va contribui nici la stabilitatea în Ucraina, nici la restabilirea ordinei”, a mai spus Peskov. el a arătat că pe termen lung, mișcarea UE ar putea avea „consecințe mult mai periculoase”.
Țările UE au convenit asupra furnizării de arme Ucrainei , inclusiv cu cele letale, în valoare de 450 de milioane de euro, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.
Putin este mai degrabă indiferent
Pe de altă parte, Vladimir Putin este indiferent la deciziile de a impune sancțiuni personale împotriva sa, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov.
„Este mai degrabă indiferent. Sancțiunile conțin prevederi destul de absurde despre unele bunuri și așa mai departe, dar toată lumea știe că nu există bunuri, cu excepția celor care se declară în fiecare an”, a spus el la un briefing, informează Interfax.
„Dar dacă o luăm din punct de vedere al problemelor, atunci, bineînțeles, însuși faptul de a impune sancțiuni împotriva șefului statului nu este mai puțin absurd, foarte miop”, a spus Peskov.
Sancţiunile împotriva lui Putin şi a ministrului rus de externe Serghei Lavrov au fost impuse de Statele Unite , Uniunea Europeană , Marea Britanie şi Canada . Australia a impus sancțiuni împotriva lui Putin și a prim-ministrului Mihail Mishustin.
Rubla s-a prăbușit după intrarea în vigoare a sancțiunilor
Declarația vine într-un moment în care moneda națională a Rusiei, respectiv rubla, s-a prăbușit luni dimineață după intrarea în vigoare a sancțiunilor. Bursa de la Moscova a rămas închisă pentru a evita un colaps al acțiunilor.
Trebuie spus că în acest moment se află în în vigoare sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei. În ceea ce privește măsurile luate, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sancţiunile includ o interdicţie asupra tranzacţiilor cu instituţia rusă.
Amintim faptul că încă de duminică, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell anunţase că miniştrii europeni de externe au convenit, de comun acord cu statele membre G7, să blocheze tranzacţiile Băncii Centrale a Rusiei. Oficialul European a ținut să explice faptul că sancţiunile europene, combinate cu cele ale partenerilor din G7, înseamnă că aproximativ jumătate din rezervele financiare ale Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate. Experții au arătat că odată cu intrarea în vigoare a acestor măsuri, Rusia va întâmpina probleme majore în plin război. Mai exact, țara condusă de Vladimir Putin nu va mai putea să-şi folosească titlurile de valoare în monedă străină pentru a stabiliza cursul rublei ruseşti.
Valul de măsuri asupra Rusiei nu se va opri prea curând
Pe de altă parte, Josep Borrell a vorbit și despre partea proastă a acestor măsuri. Mai exact, el a precizat că nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, întrucât nu toate se află în state occidentale. Totodată, oficialul european a mai subliniat și faptul că UE nu poate bloca rezervele din Moscova sau din China, de exemplu, Rusia sporindu-şi rezervele din ţări unde ele nu pot fi blocate.
De menționat este faptul că valul de măsuri asupra Rusiei nu se va opri prea curând. Uniunea Europeană intenţionează să impună şi alte sancţiuni, împotriva Belarusului şi unor oligarhi, oameni de afaceri şi politicieni ruşi, a mai adăugat acesta.