Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia va lupta pentru a-și apăra interesele cu toate mijloacele disponibile. Vorbind în cadrul unei sesiuni televizate a Consiliului pentru Drepturile Omului, Putin a declarat: „În primul rând, bineînțeles, ne vom concentra pe mijloace pașnice, dar dacă nu mai rămâne nimic altceva, ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem”, după cum transmite Sky News.
Războiul din Ucraina va fi probabil un „proces de lungă durată”
De asemenea, el s-a plâns de faptul că Occidentul tratează Rusia ca pe „un cetățean de mâna a doua care nu are dreptul să existe deloc”.
În comentariile sale rare privind statutul războiului din Ucraina, Putin a recunoscut că acesta va fi probabil un „proces de lungă durată”, sugerând astfel că Rusia nu intenționează să abandoneze conflictul prea curând. Luptele din Ucraina durează de zece luni, mult mai mult decât preluarea fulgerătoare în doar câteva zile pe care Putin a mizat înainte de invazia din februarie.
De asemenea, el a încercat să pună capăt zvonurilor privind o a doua mobilizare anul viitor, spunând că nu este nevoie să se efectueze o chemare suplimentară.
Președintele rus a declarat că din cei 300.000 de rezerviști înrolați, aproximativ jumătate au fost trimiși în Ucraina pentru „operațiunea sa militară specială”. Aproximativ 77.000 se aflau în unități de luptă, iar restul îndeplineau funcții defensive, a precizat el.
Declarația sa vine în contextul în care în rândul politicienilor din opoziția rusă și al unor canale pro-război proeminente de pe Telegram au crescut zvonurile privind un al doilea val de mobilizare la începutul anului viitor.
Vladimir Putin, despre folosirea armelor nucleare: Sunt un doar răspuns la un atac
Pe de altă parte, Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu a început „războiul” din Ucraina, ci a susținut că acesta a început cu o „lovitură de stat” în 2014 – când Crimeea a fost cucerită de Moscova. El a adăugat că Rusia nu a avut „nicio șansă de a rezolva situația din Ucraina”.
Putin a afirmat apoi că Polonia, care se învecinează cu Ucraina, speră să pună mâna pe teritorii din vestul țării. Polonia a primit milioane de refugiați ucraineni în ultimele luni.
„Rusia ar putea fi singurul garant al integrității teritoriale a Ucrainei. Dar asta depinde de noii lideri ai Ucrainei”, a fost declarația șoc a lui Putin.
Liderul rus a făcut apoi referire la temerile legate de armele nucleare, afirmând că amenințarea unui război nuclear este „în creștere”. Cu toate acestea, el a spus: „Nu există nici o amenințare: „Rusia consideră că armele nucleare sunt doar răspuns la un atac”.
De asemenea, Putin a afirmat că Rusia „nu are arme nucleare tactice în alte țări, spre deosebire de Statele Unite”.
„Nu avem arme nucleare tactice în alte țări, spre deosebire de Statele Unite: „Avem cele mai avansate arme, dar nu vrem să le fluturăm. Nu avem nevoie de o armă (n.r. nucleară): „Rusia nu a înnebunit”, a mai spus liderul de la Kremlin.