Vladimir Putin va accepta calea păcii doar dacă toate cererile rusești sunt îndeplinite

Așadar, Kremlinul a realizat un rezumat al acestei convorbiri care a pornit „la inițiativa Germaniei” și a punctat că „Rusia este deschisă dialogului cu partea ucraineană, precum şi cu toţi cei care vor pacea în Ucraina”. Totuși, condiția este „ca toate cererile rusești să fie satisfăcute”, conform informațiilor transmise de afp.com

Potrivit celor spuse de liderul de la Kremlin, cerințele sunt un statut „neutru şi nenuclear” pentru Ucraina, „demilitarizarea sa obligatorie”, „denazificarea sa”, recunoaşterea anexării peninsulei Crimeea de către Rusia şi „suveranitatea” regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, în teritoriile lor administrative, în timp ce rebelii nu controlează în prezent decât o treime din acestea.

Putin speră că reprezentanţii Kievului vor adopta o poziţie rezonabilă

De asemenea, Putin a spus că „speră că reprezentanţii Kievului vor adopta o poziţie rezonabilă şi constructivă în cursul celei de-a treia runde de negocieri”. Președintele rus i-a spus cancelarului german că forţele ruse nu bombardează Kievul şi marile oraşe ucrainene, calificând drept „fabricaţie grosieră” informaţiile despre distrugerile făcute de armata rusă.

„Informaţiile privind pretinsul bombardament asupra Kievului şi asupra altor mari oraşe nu sunt decât fabricaţii grosiere ale propagandei”, i-a transmis Putin lui Scholz, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Acesta a afirmat că „scopurile şi obiectivele” Moscovei în războiul său cu Ucraina vor fi „fără nicio îndoială atinse”. Pe teren, cel puţin şapte persoane, între care doi copii, au fost ucişi în urma unui atac aerian rusesc asupra unei zone rezidenţiale rurale din regiunea Kiev, a anunţat poliţia ucraineană, citată de Reuters.

Atacul a avut loc în localitatea Markhalivka, situată la numai 10 km de periferia de sud-vest a capitalei ucrainene. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a aprobat vineri, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie în favoarea creării unei comisii internaţionale de anchetă privind încălcările drepturilor omului şi ale dreptului umanitar în Ucraina după invazia rusă.

Josep Borrell dezbate agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Amintim că Josep Borrell a vorbit vineri, 4 martie, despre conflictul militar dintre Ucraina și Rusia. Astfel, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate a subliniat că liderul de la Kremlin trebuie să oprească imediat atacurile.

„Acesta este războiul lui Putin şi Putin trebuie să-l oprească”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, conform informațiilor transmise de reuters.com