Kremlinul a agitat în permanență amenințarea foliosirii arsenalului nuclear, dar oficialii din SUA și Rusia au recunoscut că un război atomic e foarte puțin probabil, însă au sugerat că acest scenariu este posibil dacă puterea lui Putin sau upraviețuirea statului rus sunt în pericol, potrivit site-ului Salon.

Putin și-a mințit  cu nerușinare poporul cu privire la motivul pentru care a atacat Ucraina, susținând că neonaziștii comit atrocități împotriva locuitorilor vorbitori de limbă rusă, în special în regiunile de est controlate de separatiști, Donbas și Luhansk.

Dovezi copleșitoare ale crimelor de război comise în toată Ucraina în primele două luni ale campaniei lui Putin încep să apară tot mai des. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că Ucraina nu se va preda niciodată și nici nu va renunța la niciun un centimetru din teritoriul său.

Vom pulveriza mașinăria de război a NATO, ca și pe cetățenii voștri

Recent, prezentatorul televiziunii ruse de stat, Vladimir Soloviov, cel mai vocal propagandist al Kremlinului a afirmat că ”cetățenii statelor NATO vor fi pulverizați” în cazul unui război Rusia-NATO.

„Cred că operațiunea militară specială intră într-o nouă etapă. Doar ucrainenii singuri nu mai sunt de ajuns. Ei deja vorbesc despre țările NATO că de facto își vor furniza armele Ucrainei. Vom vedea nu numai armele NATO implicate în război, ci și pe cei care operează armele, soldații. Este clar că acum începem de facto un război cu NATO.

Vom pulveriza mașinăria de război a NATO, la fel ca pe cetățenii din țările NATO. Când această operațiune se va încheia, NATO se va întreba: avem ceea ce ne trebuie pentru a ne apăra? Avem suficienți oameni ca să ne apărăm pe noi înșine? Nu va fi milă! Nu va fi milă! ”, a spus Soloviov.

Cine nu dă arme Ucrainei sprijină agresiunea rusă

Între timp, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat zilele trecute că refuzul unor state de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru ”agresiunea rusă şi exterminarea ucrainenilor”. „Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri”, a spus Dmitro Kuleba,  referindu-se la Bulgaria, ţară care refuză să dea arme Ucrainei.

Armata ucraineană a dezminţit și relatările presei internaţionale conform cărora Statele Unite au livrat Kievului avioane de luptă MiG-29 pentru a ţine departe forţele aeriene net superioare ale Kremlinului. Ucraina ar fi primit piese de schimb pentru realizarea reviziei şi repararea aeronavelor avariate, a relatat Kiev Post.

”Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri (străini). Ucraina a primit, de fapt, piese de schimb pentru revizia şi repararea aeronavelor. Acest lucru a permis să aducă mai multe avioane la un statut pregătit pentru luptă”, se arată în declaraţia Ministerului ucrainean al Apărării.

Ucraina a primit avioane de vânătoare şi piese de schimb în vederea unei consolidări a Forţelor aeriene, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Presa a analizat afirmaţiile lui Kirby, sugerând că administraţia Biden a vândut sau a oferit gratuit avioane de luptă de tip MiG-29 deţinute de SUA în urma achiziţiei din 1997 de la Republica Moldova. În anii 2000, forţele aeriene americane au folosit unele dintre avioane pentru antrenament, înainte să le califice ca fiind prea greu de întreţinut.