Joseph Siracusa, profesor de istorie a diplomaţiei internaţionale la Universitatea Curtin, susține că incidentul va declanșa o presiune uriașă ca Rusia să se răzbune, având în vedere că „mândria” flotei ruse a ajuns pe fundul mării informează Skynews.

Alți experți avertizează că incidentul scufundării crucișătorului rus poate fi un avertisment pentru alte două mari puteri – SUA și China, în cazul unei confruntări din cauza Taiwanului.

„Scufundarea navei amiral a Rusiei a fost cu adevărat semnificativă pentru că putem vorbi despre genocid și despre bine și rău, dar când nava amiral a Flotei Ruse se află pe fundul mării, nu există nicio explicație pentru asta”, a declarat Siracusa pentru Sky News Australia.

”Și câți oameni au murit? Acest lucru întărește atitudinile de ambele părți și am susținut încă de la început că Putin nu deține atât de mult controlul pe cât cred oamenii”, afirmă el.

Va urma o presiune din partea poporului rus pentru a riposta, pentru că mândria lor a fost rănită

„Va urma probabil o presiune enormă din partea poporului rus pentru a riposta, pentru că mândria lor a fost rănită”, adaugă el.

Profesorul Siracusa a făcut referire la ”Rezoluția Golfului Tonkin” ca exemplu de reacție pe care ar putea să o creeze un atac asupra unei nave. El a amintit că 1964,  SUA au susținut că forţele militare ale Vietnamului de Nord au atacat două distrugătoare americane aflate în Golful Tonkin.

„De îndată ce președintele Johnson a crezut că navele noastre au fost atacate în Golful Tonkin, următorul lucru care a urmat a fost războiul cu Vietnamul de Nord”, a spus el.

Rusia pretinde în continuare că ”Moscova” s-a scufundat în urma unui incendiu cauzat de explozia muniţiei aflate la bord. Dar Ucraina susţine însă că a scufundat-o cu rachete.

Autorităţile ruse au asigurat că echipajul crucişătorului a fost evacuat înainte de scufundare şi nu au raportat victime. Rusia a declarat la acea vreme că echipajul a fost dus la Sevastopol, fără a oferi o dovadă a supraviețuirii marinarilor. Cu toate acestea, un oficial american citat de Reuters a declarat că Washingtonul crede că există victime.

O lecție pentru China și pentru SUA

Analişti citați de CNN spun că scufundarea crucișătorului va fi studiată cu atenţie în Asia de Est, mai ales dacă se va confirma că rachetele ucrainene au lovit nava. Analiștii militari vor căuta orice informații cu privire la orice potențial conflict militar care implică Taiwanul, insula guvernată democratic pe care Beijingul o pretinde ca parte a teritoriului său.

Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a obține controlul asupra Taiwanului, iar asta a provocat tensiuni cu SUA, care se angajează să furnizeze insulei arme defensive.

Timothy Heath, cercetător la think tank-ul RAND Corp., a declarat că scufundarea navei ruse va demonstra și Chinei și Statelor Unite „vulnerabilitatea navelor de suprafață” în orice ciocnire militară.

Heath susține că, într-un astfel de scenariu, Marina SUA ar dori să-și mențină navele de suprafață în afara razei de acțiune a rachetelor antinavă pe care Beijingul le are. China, pe de altă parte, ar fi conștientă de faptul că Taiwanul a achiziționat rachete anti-navă ieftine, similare celor folosite de Ucraina.