Teza este sprinjintă de unii experți, care consideră că soarta războiului va decide de fapt și soarta lui Putin. Alexei Muraviev, expert în politici strategice la Universitatea Curtin, a declarat pentru Sky News că Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere dacă războiul va continua la fel.
Cine este Aleksandr Bortnikov și care sunt legăturile lui cu Putin
Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă, se înmulțesc și speculațiile conform cărora Putin ar putea fi victima unei lovituri de stat, elitele din Rusia fiind tot mai preocupate de conflictul cu țara vecină. Așa au apărut și teoriile privind înlocuitorul lui Putin. Primul nume de potențial înlocuitor este cel al lui Aleksandr Bortnikov, șeful serviciilor secrete din Rusia (FSB).
Potrivit presei ucrainene, Putin și Bortnikov s-ar fi certat din cauza războiului declanșat de Kremlin la finele lunii februarie.
Politologul Pavel Luzin sugerează și o altă posibilitate, pe lângă cea a unui puci: ”Putin se va distanța de guvernare. În acest fel, birocrația poate începe să acționeze fără Putin, ignorându-l. Dacă acest lucru se va întâmpla, rezultatele vor schimba regimul politic rus chiar fără nicio lovitură de stat”, spune el.
În vârstă de 70 de ani, Alexander Bortnikov face parte din cercul apropiat al lui Vladimir Putin. Bortnikov a fost ofițer KGB, ca și Putin, și a preluat funcția de conducere a FSB după ce Nikolai Patrușev, fostul șef al spionilor ruși, a fost avansat în poziția de secretar al Consiliului de Apărare. Patrușev a condus FSB în perioada 1999-2008.
De când a devenit șeful spionajului din Rusia, în 2008, Bortnikov a transformat FSB într-un ”instrument de pedepsire” a contestatarilor regimului Putin. De asemenea, FSB este considerat creierul și inima guvernului lui Putin și se comportă ca „stat în stat”.
Implicat în otrăvirea lui Litvinenko
La scurt timp după ce Putin a fost numit președinte interimar, Bortnikov a fost numit pentru prima dată șef al Serviciului de Securitate Economică al Rusiei, ajungând să dețină o putere uriașă.
În 2006, s-a susținut că Bortnikov a fost implicat în operațiunea de asasinare a fostului spion KGB Alexandru Litvinenko, devenit unul dintre cei mai acerbi critici ai lui Vladimir Putin. Acesta a încercat să demaște practicile corupte ale Kremlinului, dar a sfârșit, în 2006, otrăvit cu poloniu 210.
Bortnikov a pretins, în 2012, că Al-Qaida a declanșat un „jihad în pădurile” din Europa, declanșând incendiile care au devastat continentul în acel an, dar și înainte.
De asemenea, șeful FSB a fost acuzat că ar fi un admirator al lui Stalin. În 2017, zeci de cadre universitare au susținut că șeful FSB legitimează epurările în masă făcute sub Stalin, cunoscute sub numele de ”Marea Teroare”. Bortnikov afirmase că arhivele arată că „o parte semnificativă” din dosarele penale ale celor uciși în timpul regimului stalinist „aveau o latură obiectivă”.