Vladimir Putin vrea să sprijine Vietnamul în dezvoltarea centralelor nucleare
Rusia a propus să sprijine Vietnamul în dezvoltarea centralelor nucleare. Propunerea a venit în cadrul unei vizite la Hanoi a președintelui Vladimir Putin, anunță Alexei Likhachev, directorul companiei nucleare rusești de stat Rosatom.
Likhachev a comunicat că propunerea a fost prezentată premierului vietnamez Pham Minh Chinh.
„Am oferit toate opţiunile posibile de cooperare… în conversaţia mea cu prim-ministrul vietnamez”, a declarat Likhachev, citat de RIA.
„Rosatom oferă partenerilor străini nu numai centrale nucleare de mare putere, ci şi de mică putere, atât în versiune terestră, cât şi în versiune plutitoare.”
Vietnam nu are centrale nucleare
Vietnamul nu dispune de centrale nucleare. În plus, a abandonat planurile de a construi primele două centrale nucleare în 2016, în urma accidentului de la Fukushima din Japonia. Un alt factor au fost și dificultățile financiare.
Likhachev a afirmat că Rosatom a propus Hanoiului un proiect ce implica unități de mare putere echipate cu reactoare rusești avansate. Acest lucru se întâmpla înainte ca Vietnamul să renunțe la planurile de a construi centrale nucleare.
Rusia și Vietnamul au semnat acorduri pe diverse teme în cadrul vizitei lui Putin în această țară. La venire, el a fost salutat cu 21 de salve de tun într-o ceremonie militară.
Printre subiectele acordurilor s-a numărat și energia.
Putin își reconsideră doctrina privind armele nucleare
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că are în vedere schimbarea doctrinei privind armele nucleare rusești. Acest lucru se întâmplă din cauza dezvoltării de către adversarii țării sale a unor dispozitive nucleare explozive de putere foarte mică.
Comentariile au fost făcute în timpul unei conferințe de presă în capitala Vietnamului, Hanoi.
Putin a sosit la Hanoi joi dimineață dinspre Coreea de Nord, după ce a semnat pactul strategic, care vine în contextul în care ambele țări se confruntă cu o escaladare a conflictelor cu Occidentul și ar putea marca cea mai puternică legătură dintre ele de la sfârșitul Războiului Rece.
Pactul strategic promite ajutor reciproc în cazul în care oricare dintre țări se confruntă cu o „agresiune”.
Cu toate acestea, președintele rus a declarat joi că nu se așteaptă ca voluntarii din Coreea de Nord să participe la operațiunea militară specială din Ucraina.
Semnale de alarmă pentru Occident
Călătoria lui Putin a dus la o mustrare dură din partea Ambasadei SUA în Vietnam, care a declarat că:
„Nicio țară nu ar trebui să-i ofere lui Putin o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune și, în caz contrar, să-i permită să-și normalizeze atrocitățile”.
Dacă lui Putin i se permite să călătorească liber, acest lucru „ar putea normaliza încălcările flagrante ale dreptului internațional de către Rusia”, se arată într-o declarație.
SUA și aliații săi și-au exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la un posibil acord de armament în care Coreea de Nord furnizează Rusiei muniții foarte necesare pentru a fi folosite în Ucraina, în schimbul asistenței economice rusești și al transferurilor de tehnologie care ar putea spori amenințarea reprezentată de programele de arme nucleare și de rachete ale lui Kim.
Ambele țări neagă acuzațiile de transfer de arme. Acesta ar încălca multiplele sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU pe care Rusia le-a aprobat anterior.